Uspávanky: Vedci zistili jednu veľmi zaujímavú vec! Toto ste tušili?

Uspávanky: Vedci zistili jednu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-12-30 13:30:00 |

Uspávanka je zaručeným spôsobom, ako dieťatku pomôcť preniesť sa do ríše snov. Váš repertoár však nemusia tvoriť iba osvedčené pesničky, dokonca môžete siahnuť aj po cudzojazyčnej tvorbe.

Deti vnímajú zvuky naokolo ešte pred narodením. Jeden z najsilnejších stimulov, ktorý plod prijíma, je hlas matky. Hoci nerozumie obsahu jej slov, počuje a cíti rytmus jej reči a emocionálne zafarbenie hlasu. Vedci najnovšie zistili, ako deti vnímajú zvuk hudby. Podľa nich uspávanky fungujú aj vtedy, ak nie sú spievané v materinskom jazyku a dieťa netuší, o čom mu mamina spieva.

Stačili im aj neznáme uspávanky

 Rôzne zvuky majú odlišný vplyv na dieťa. Podobne je to aj v prípade pomalých a melodických zvukov uspávaniek, ktoré ho upokojujú. Hoci nejde o nové zistenie, údajne je jedno, či uspávanky spievajú rodičia alebo tiež to, či ide o piesne v iných jazykoch, ako sa píše v talianskom denníku La Repubblica.

 Prišli na to vedci, ktorí pozorovali reakcie 144 novorodencov. Tým boli premietané videá s osobami, ktoré spievali uspávanky, zamilované piesne či tanečné piesne. Pozornosť bola venovaná srdcovej frekvencii, rozširovaniu zreníc, žmurkaniu, smeru pohľadu a tiež elektrodermickej aktivite u novorodencov, ktorá meria elektrické charakteristiky pleti používané pri hodnotení emotívnych reakcií.

Ukázalo sa, že stačilo pár tónov akejkoľvek hudby a srdcová frekvencia u detí sa znížila. Najväčší efekt však nastal pri počúvaní uspávaniek. Vtedy sa deti vo veku od 2 do 14 mesiacov najviac uvoľnili. Stačili im pritom neznáme uspávanky, ktoré boli spievané v cudzích jazykoch. Ako dodala docentka Guiseppina Persicová z Milánskej univerzity, spolu so svojím tímom sledovala deti pred narodením a po ňom. Jednu skupinu tvorili matky, ktoré často spievali uspávanky a v druhej boli tie, ktoré tak robili výnimočne. Po pôrode pôsobili uspávanky na deti matiek z prvej skupiny upokojujúcim dojmom a lepšie spali.

Pozitívny vplyv aj na mamu

 Podľa odborníčky má uspávanka blahodarný vplyv nielen na dieťa, ale aj na matku. Výskum tiež ukázal, že mamy, ktoré často spievali uspávanky, boli v menšom strese a viac uvoľnené. V dnešnej dobe sa však často uprednostňuje hudba na CD alebo ju mnohí púšťajú cez internet. Je to veľká škoda, keďže hlas je významný a má veľkú silu na ľudskú psychiku. Obzvlášť, ak ho deti počujú od tej najbližšej a najmilovanejšej osoby – od mamy.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia