Päť menej nápadných prejavov bábätka: Čo vám chce povedať?

Päť menej nápadných prejavov
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-12-17 00:30:00 |

I keď nie je úplne ľahké porozumieť im, drobčekovia nám dokážu dať najavo, čo potrebujú. Dôležité je dokázať ich "znamenia" čítať.

Náznaky tých najmenších bábätiek sú často veľmi nenápadné a jemné, no pri troche všímavosti ich starostlivý rodič dokáže dešifrovať. Od zvukov, ktoré vydávajú, až po rôzne pohyby. Portál brightside.me vybral 5 prejavov, ktoré by nám mohli pomôcť porozumieť im a vyjsť im v ústrety skôr, než pristúpia k svojmu najbežnejšiemu a prirodzenému dorozumievaciemu prostriedku – plaču.

1. Odvrátenie tváričky, keď potrebuje svoj vlastný priestor

Ak je dieťa v prostredí s veľkou stimuláciou, napríklad v hlučnej miestnosti alebo je obklopené množstvom ľudí, ktorí sa ho chcú dotknúť či hladkať ho. Toto môže byť spôsob, ako svetu povedať, že už má dosť vzrušenia a radšej by malo pokoj a ticho.

2. Udržiavanie očného kontaktu a vydávanie zvukov, keď sa chce hrať

Ak bábätko udržiava očný kontakt a opakuje zvuky ako „ooh - ooh - ooh“ či „ah - ah - ah“, chce sa hrať. Len čo bude mať pár mesiacov, dokáže sa s vami kontaktovať aj iným spôsobom a bude viac bľabotať. Zatiaľ je toto jeho jediná možnosť ako upriamiť vašu pozornosť.

3. Stláčanie prsta

Toto je reflex, ktorý majú všetky zdravé deti do 6 mesiacov veku a nazýva sa „palmárne uchopenie“. Toto správanie vám spolu s ostatnými prejavmi môže napovedať, že svaly a nervový systém vášho dieťaťa sú dobre vyvinuté. Drobček i týmto spôsobom testuje svoje koordinačné schopnosti.

4. Zostáva v pokoji po prebudení v tzv. „fáze pokojného varovania“

Možno vás prekvapí, aké pokojné je bábätko na konci spánkového cyklu. Toto sa nazýva „fáza pokojného varovania“, keď len ticho prijíma podnety z okolitého prostredia. Dieťa si obzerá predmety okolo seba a pokojne reaguje na zvuky a pohyby. Po tejto fáze deti prejdú do „fázy aktívneho varovania“, v ktorej reagujú aktívnejšie na zvuky a zrak im blúdi nepokojnejšie.

5. Milujú hru, keď si skryjete tvár za dlaň a opäť ju odkryjete

Do tejto hry sa zamilujú, keď začínajú chápať, že objekty existujú, aj keď ich nevidia. Zhruba od pol roka hľadajú objekty, ktoré sa skryjú a potom znovu objavia a asi od deviatich mesiacov samy hľadajú tie, ktoré sú skryté.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia