Detský lekár varuje: Bábätko nikdy nenechajte takto spať

Detský lekár varuje: Bábätko
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-09-10 11:35:00 |

Detský kardiológ, ktorý sám tragicky stratil syna, varuje rodičov pred vážnou chybou, ktorá môže stáť ich dieťa život.

Fotky, na ktorých bábätko spinká na spiacej vyčerpanej mame či otcovi sú veľmi populárne. Ide priam o idylické obrázky. „Letia“ aj medzi známymi tvárami zo sveta celebrít. Práve tieto snímky so spiacimi drobčekmi sú veľmi lajkované a obľúbené.

Podľa detského kardiológa Sama Hankeho sú tieto snímky súčasťou toho, čo on nazýva rodičovskou tradíciou digitálneho veku.

Varuje, aby si rodičia dávali pozor a nikdy nenechali dieťa spať na sebe alebo pri sebe, keď sú vyčerpaní. Dôvod? V roku 2010 sám prežil veľkú tragédiu, ktorú má dodnes pred očami. „Povedal som žene, aby si išla pospať a ja povarujem nášho synčeka Charlieho. Posadil som sa na gauč a pozeral televízor. Synček ležal na mojom hrudníku. Ani neviem ako som zaspal a keď som sa o pár hodín neskôr zobudil, Charlie bol mŕtvy,“ opisuje strašné chvíle. Bábätko podľahlo syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Rok po Charlieho smrti začal Hanke spolu s manželkou vzdelávať a podporovať rodičov po celej Veľkej Británii pri vytváraní bezpečných možností spania detí.

Pre mnohých rodičov je poloha s dieťatkom ležiacim na ich hrudi jediným spôsobom, ako drobčeka uspať – najmä vtedy, ak trpí refluxom. „To je v poriadku, ak je dieťatko naučené takto zaspávať. Akonáhel však zaspí, rodič by ho mal preložiť do postieľky,“ zdôrazňuje odborník.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia