Na toto pri predčasne narodených deťoch nikdy nezabúdajte!

Na toto pri predčasne
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-17 15:45:25 |

Na Slovensku sa ročne rodí predčasne približne 6 tisíc detí. Práve 17. november je aj Medzinárodným dňom predčasne narodených detí.

Dnes si pripomíname už 30. výročie Nežnej revolúcie a svoj deň v tento významný dátum majú aj predčasne narodené deti, ktoré si vyžadujú obzvlášť "NEŽNÚ" starostlivosť.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa za predčasne narodené považuje každé dieťa, ktoré sa narodí pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. V tom čase ešte nie je ukončený vývoj v maternici, predčasne narodení novorodenci nie sú z biologického hľadiska pripravení na život a preto potrebujú osobitnú starostlivosť. V ostatných rokoch sa podľa údajov Štatistického úradu SR narodí ročne približne 58 tisíc detí. Iniciatíva prvých 1000 dní chce pri tejto príležitosti poukázať na fakt, že približne každé desiate dieťa sa rodí predčasne. 

Výživa ako akcelerátor vývoja

Predčasne narodené deti môžu mať vážne problémy s nedostatočným vývojom pľúc, majú zraniteľnejší centrálny nervový systém, nezrelé obličky, nedostatočne je u nich vyvinutý aj imunitný systém či tráviaci systém.

„Práve chýbajúce týždne vo vývoji v maternici je nevyhnutné dobehnúť cielenou výživou. V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že predčasne narodené dieťa má oproti dieťatku narodenému v termíne zvýšenú potrebu energie, bielkovín a LCP mastných kyselín,“ hovorí MUDr. Ivana Letenayová, neonatologička z Národného ústavu detských chorôb  na Kramároch v Bratislave a spolupracovníčka Iniciatívy prvých 1000 dní.

Predčasne narodené dieťa môže mať problémy s príjmom potravy a jej spracovaním. Má ešte nedostatočne vyvinutý tráviaci systém, je schopné spracovať len menšie množstvá potravy, preto ju potrebuje mať výživnejšiu a dostávať ju častejšie, než je to u detí narodených v termíne.

„Aj pre predčasniatko je tou najlepšou výživou práve materské mlieko, ktoré je nenahraditeľným a jedinečným mixom výživných látok, individualizovaných pre každého novorodenca,“ upozorňuje Letenayová. „Na druhej strane stav výživy predčasne narodeného dieťaťa je potrebné priebežne kontrolovať a stravu primerane obohacovať o bielkoviny, minerály a vitamíny.“

Výživa a budovanie imunity predčasniatok

Vstup predčasniatok do života je pre rodinu veľkou psychickou záťažou, keďže ide o deti vyžadujúce mimoriadnu starostlivosť. Jeden z posledných systémov, ktorý sa vyvíja do plného fungovania v posledných dňoch pred pôrodom v termíne, je imunitný systém. U predčasne narodených je veľmi krehký a potrebuje podporu.

Materské mlieko chráni pred gastrointestinálnymi infekciami a respiračnými ochoreniami,  odďaľuje a zmierňuje rozvoj alergických ochorení, poskytuje ochranu proti infekciám, sepse a znižuje riziko výskytu nekrotizujúcej enterokolitídy. Rovnako prispieva k lepšiemu neurokognitívnemu vývoju, významne podporuje imunitný systém dieťaťa a pozitívny rozvoj črevnej mikrobioty. Veľmi nezrelé deti nemôžu byť dojčené a ich mamy si po predčasnom pôrode musia odstriekavať materské mlieko. Nie všetky si dokážu rozbehnúť a udržať dostatočnú tvorbu mlieka. V takomto prípade je nevyhnutné veľmi pozorne a pod dohľadom špecialistov určiť správny druh náhradnej mliečnej výživy určenej práve pre takéto prípady predčasne narodených detí.

„V prvých týždňoch je predčasne narodené dieťa v nemocničnom ošetrení. Pri odchode domov sa rodičia veľmi často pýtajú hlavne na to, čo robiť pre ďalší úspešný vývoj,“ hovorí Letenayová. „Odpovedám, že veľmi veľa, ba najviac môžu spraviť práve vhodnou stravou, dojčením a stravou určenou práve pre predčasne narodené deti.“

Prečítajte si tiež:

Táto krásavica sa po narodení vošla do dlane

Život prečasniatka závisí aj od toho, kde sa narodí

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia