Rastový špurt: Viete, o koľko môže povyrásť dieťa za noc?

Rastový špurt: Viete, o
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-28 14:00:46 |

Rastie ako z vody či mliečka? Máte pocit, akoby vám drobček rástol priamo pred očami a prisahali by ste, že cez noc zase vyrástol? Nie je to iba zdanie.

V období zrýchleného rastu môže dieťa povyrásť o niekoľko milimetrov za dvadsaťštyri hodín!.Jednoducho ide spať a zobudí sa vyššie. Dokonca to môže byť aj centimeter!  Rastový špurt je obdobie, v ktorom dochádza u dieťaťa k náhlemu zrýchleniu rastu.

Ako spoznáte, že ide o rastový špurt a čo robiť, aby ste dokázali týmto náročným obdobím zrýchleného rastu preplávať pokiaľ možno s úsmevom? Takéto obdobia sa v živote malého dieťaťa vyskytujú viackrát. Nedá sa striktne určiť odkedy dokedy trvajú, keďže každý drobec je originál a vyvíja sa svojím tempom. 

Prvé veľké obdobie zrýchleného rastu: Ako ho spoznáte?

Zrýchlený rast nastáva po dvoch týždňoch, po šiestich týždňoch, po treťom a šiestom mesiaci. Počas tohto obdobia dieťa priberá na váhe, rastie a rýchlejšie sa zväčšuje aj obvod hlavičky.

Mnoho mám zistilo, že najzreteľnejšou známkou zrýchleného rastu je omnoho väčší hlad u dieťaťa. Ďalším znakom je zmena v spánkovom režime, deti sú nervóznejšie, rozrušené a podráždené. Vedci nevedia vysvetliť, prečo sa rastový hormón (HGH) vytvára najmä v spánku. HGH je rozhodujúci a dôležitý pre rast, takže spánok je pre dieťa niečo ako „palivo“, ktoré potrebuje na rast.

Ako dlho rastový špurt trvá?

Rastový špurt zvyčajne trvá pár dní, niekedy týždeň a výnimočne aj dlhšie. U niektorých detí je búrlivý, u iných ho sotva postrehnete.

Zrýchlený rast sa môže objaviť ešte aj v 9. mesiaci, ale aj po prvom roku a potom vlastne priebežne až do dospievania.

Ako zvládnuť zrýchlený rast?

Dojčite, kedykoľvek si bábätko vypýta. Aj keď sa zdá, že už nemáte mlieko, prikladajte ho tak často, ako to len pôjde. Tvorba mlieka je čarovná vec - čím častejšie bábätko prikladáte, tým viac sa mlieko tvorí. 

Prečítajte si tiež:

Čo by ste mali vedieť o rastových bolestiach a kedy môžu byť nebezpečné?

Nechce sa vášmu drobcovi rozprávať? Takto mu rozviažete jazyk

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia