Cumeľ: Kedy si treba dať pozor, aby nepokazil dieťaťu výslovnosť?

Cumeľ: Kedy si treba
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-09-09 14:30:47 |

Cumeľ je skvelý pomocník, no zlý pán. Je to proste záchranca, keď chce drobec zaspať a nedarí sa mu. Ak sa ho však nevie vzdať pridlho, dokáže spôsobiť dosť nepríjemností.

Na jednej strane používanie cumlíka znižuje riziko náhleho úmrtia novorodencov a umožňuje každému v dome pár hodín pokojného spánku, na druhej strane môže jeho nadmerne časté cmúľanie naozaj oddialiť vývoj reči.

Oneskorenie reči sa stáva problémom vtedy, ak trojročné dieťa nesprav bez cumľa ani krok. Ak je toto aj váš problém, mali by ste svojho drobca presvedčiť, aby sa cumlíka vzdal, pretože by to mohlo spôsobiť zmeny v ústach - postavenie zubo aj jazyka, ktoré môžu spôsobiť ťažkosti s rozprávaním.

Podľa článku z roku 2006 uverejneného v International Journal of Orthodontics, môže predĺžené používanie cumlíka (3 a viac rokov) spôsobiť otvorený zubný zhryz, nesprávny vývoj zubov či predkus, krivú čeľusť, ako aj zlú artikuláciu. Cumlík totiž zasahuje do vývoja špičky jazyka, preto klesá schopnosť tvoriť a hovoriť slová. Prirodzená pokojná poloha jazyka (postavenie za prednými hornými zubami) sa mení, jazyk je široký, bez napätia, leží na spodných zuboch, a niekedy dokonca na spodnej pere. Oslabený jazyk v mnohých prípadoch komplikuje výslovnosť, zvlášť výslovnosť sykaviek. Deti, ktorým cumlík visí neustále z úst, majú aj bez cumlíka dlhodobo pootvorené ústa.

Ak dávate dieťaťu cumlík v prvých šiestich mesiacoch života, je to úplne v poriadku. Dokonca je to lepšie, ako keby si zvykli napríklad na vkladanie palca do úst. Postupne by ste sa mali snažiť jeho používanie obmedzovať. Kedy s ním skoncovať? Ak sa chcete vyhnúť problémom a veľkému plaču, zariaďte, aby sa cumlík stratil, keď bude mať váš drobček 6 či 7 mesiacov. Čím dlhšie budete čakať, tým dlhšie bude trvať, kým si zvykne bez cumlíka. V tomto veku si dieťa nepamätá, že cumlík malo, a odnaučenie trvá len niekoľko dní. Tiež je vhodné, aby si dieťa čo najskôr zvyklo na kŕmenie lyžičkou a pitie z hrnčeka.

Prečítajte si tiež:

Cumeľ: Ako sa ho zbaviť za tri dni?

Čo je lepšie. Palec alebo cumeľ?

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: living.thebump.com, nspt4kids.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia