Toto sú pohyby, ktoré bábätká najviac upokojujú

Toto sú pohyby, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-24 00:30:49 |

Prečo malé bábätká tak milujú pasívny pohyb? Prečo ich upokojuje práve pohupovanie, poskakovanie alebo spoločné tancovanie?

Niekedy dokonca stačí hojdanie, rytmické natriasanie či „podrncanie“ v kočíku a drobec je opäť pohodové alebo dokonca slastne spiace bábätko! Prečo vlastne dojčatá milujú rytmický pohyb? Odpoveď asi tušíte. Život v maternici bol taký bohatý, plný zvukov a šumov, ale hlavne pohybov. Neustály pohyb! Keď si matka v tehotenstve sadá, vstáva, chodí, prevaľuje sa - pohyb, pohyb a zasa pohyb.

Nielenže ľudstvo ako jediný druh na planéte vie reagovať na rytmus, no táto schopnosť sa začína rozvíjať už od narodenia. V dvoch mesiacoch už bábätká vedia rozlišovať rytmické vzorce. To, čo dospelák nezistí - rozdiel medzi salsou (rýchla, rýchla, pomalá doba) a cha cha (pomalá, pomalá, rýchla, rýchla, rýchla doba), drobec hneď spozná! 

Rytmické pohyby deťom jednoducho pripomínajú nekonečný pocit bezpečia, ktorý zažívali v maternici. Určitý typ rytmického pohupovania a „drncania“ má mnohokrát doslova hypnotický účinok, aj na dospelákov - ako slastne zaspávame v hojdacom kresle alebo v sieti. Tak silne sa nám toto prenatálne blaho vrylo do podvedomia!

Zázračné a rytmické „ššš“ vie upokojiť bábätko

Však to robíte aj vy? Pohupujete sa s dieťatkom v náručí s rytmickým „ššš“, „drncáte“ cez prah kočíkom tam a späť alebo dokonca naložíte dieťa do auta, ktoré dočasne pasujete do úlohy uspávacej pestúnky. Mnohí rodičia si obľúbili šatky a nosiče, kedy je bábätko pevne pritlačené k telu rodiča v akejsi improvizovanej schránke, zdanlivo pripomínajúca maternicu.

A toto je „hitparáda“ najpopulárnejších upokojujúcich pohybov

1. „Obyčajné" nosenie a natriasanie, tancovanie

2. Spoločné hojdanie v hojdacom kresle

3. Hojdanie v autosedačke či kolíske

4. „Drncanie“ v kočíku (občas úplne cielene cez terénne nerovnosti)

5. Jemné capkanie na zadoček cez plienku

6. Jazda v aute (niekedy dokonca cielene cez spomaľovače rýchlosti)

Prečítajte si tiež:

Toto s vaším bábätkom urobí pol hodina vonku

Zbavte sa chýb, ktoré robíte pri uspávaní

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: blog.intellidance.ca

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia