Toto pomôže bábätku v noci lepšie spať

Toto pomôže bábätku v
Ilustračné foto
Zdroj: wikimdia commons.com
2019-06-10 00:30:59 |

Je to jeden z najdiskutovanejších problémov rodičov, ale ukazuje sa, že kontrolovaný plač môže byť prospešný pre celú rodinu.

Snáď pre každé rozhodnutie, ktoré ako rodič urobíte, existuje protiargument. Rovnako je to aj s bábätkovským plačom. To, či je dobré nechať dieťa, aby sa vyplakalo a zaspalo alebo naopak, pribehnúť hneď ako začujeme plač, je nekonečnou témou.  Mnohí rodičia tvrdia, že nechať dieťa vyplakať je ten najlepší spôsob ako ho upokojiť, iní by ho nedokázali nechať bezmocne samo plakať v postieľke ani minútu.

Svojou trochou do diskusie najnovšie prispela odborníčka na kontrolovaný detský plač Emily Oster, ktorá je sama mamou dvoch detí. „Vyzerá to tak, že neexistuje dlhodobá nevýhoda kontrolovaného plaču u bábätka,“ konštatuje. „Neznamená to však, že je to správna voľba pre každého, ale pre tých, ktorí to chcú vyskúšať, je to cesta,“ podotkla. Pripomína, že kontrolovaný plač nie je to isté ako nechať dieťa plakať až dovtedy, kým ho to nevyčerpá a nezaspí. Kontrolovaný plač funguje tak, že ho necháte plakať určitý čas, napríklad 3 minúty a prídete ho upokojiť. Potom zase miestnosť opustíte. Postupne pridávate čas, počas ktorého necháte dieťa plakať.

Metódu kontrolovaného plaču ako dobrého prostriedku na zaspávanie podporuje aj hlavná výskumníčka z Telethonského detského inštitútu z The University of Western Australia Monique Robinson. V príspevku pre The Conversation napísala, že v štúdii zahŕňajúcej mamy a bábätká vo veku od 6 do 12 mesiacov „nielenže došlo k výraznému zlepšeniu spánku detí, ale tiež k významnému zníženiu depresívnych symptómov matiek.“

Výskumný tím sledoval tieto mamy a ich deti až do veku 6 rokov a nezistil žiadny rozdiel v emocionálnom alebo behaviorálnom vývoji, v kvalite spánku, vzájomnej dôvere, v pute medzi deťmi a rodičmi či v mentálnom zdraví matiek medzi touto kontrolovanou skupinou a rodičmi, ktorí nenechávali deti pred spánkom plakať. Ako odborníčka dodala, deti uspávaného metódou kontrolovaného plaču dokonca spávali lepšie. „Okrem toho sa zdá, že majú z toho výhody aj rodičia, vrátane spokojnejšej mamy a získania viac času na intímne chvíle,“ pripomínajú výskumníci. .

Prečítajte si tiež:

Námesačné dieťa: Takto mu môžete pomôcť

Toto je ideálny čas: O koľkej majú ísť deti do postele?


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: theconversation.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia