Vankúš v postieľke - od akého veku je to bezpečné?

Vankúš v postieľke -
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-27 00:30:00 |

Aj keď v posteľných súpravách pre bábätká sú často aj vankúše, neponáhľajte sa s ich používaním. Malé deti sa nimi môžu ľahko zadusiť.

Vankúšik dajte dieťatku do postieľky najskôr v dvoch rokoch veku„No ani staršie deti vankúše vôbec nepotrebujú,“ hovorí expertka na detský spánok Judith Owens. Rodičia si podľa nej často myslia, že vankúš poskytne deťom extra pohodlie, no drobci sa dokážu veľmi pohodlne uložiť a vyspať do ružova aj bez neho.

„Ak predsa len chcete, aby vaše dieťatko vankúš používalo, počkajte dovtedy, než sa dokáže presúvať z postieľky do vašej postele,“ radí. Do postieľky ratolesti dajte nanajvýš malý pevný vankúšik. Vyhýbajte sa páperovým vankúšom, ktoré sú príliš mäkké a okrem rizika udusenia hrozí aj pri nich riziko alergií. Príliš veľké vankúše nie sú dobré ani pre krehkú detskú chrbticu, hlavne krčnú a bedrovú časť.

Najnebezpečnejší je vankúš pre bábätká do šiestich mesiacov. Ak ležia na chrbátiku alebo na boku, môže sa im do veľkého mäkkého vankúša zaboriť hlavička, ktorú nedokážu dvihnúť. Pri pretočení na bruško si váhou vlastného tela tlačia na hrudný kôš a pri zaborení hlávky do vankúša sa nemusia vedieť pretočiť, čím môže byť tiež ohrozené správne dýchanie.

Kým dieťa vankúš samo nevyžaduje, nedávajte mu ho. V prípade, že má nádchu, väčšie ratolesti môžete vankúšikom podložiť, aby sa im ľahšie dýchalo. Ideálne je vložiť ho pod matrac, aby hlavička bola na pevnej podložke. Rovnako nemá vankúš čo robiť ani v kočíku. Ak má bábätko reflux, treba podložiť buď celú postieľku na tej strane, kde má drobček hlavičku (poslúžia na to výborne knihy) alebo podložiť matrac. V kočíku vložte menší vankúšik pod podložku, na ktorej dieťatko leží. 

Prečítajte si tiež:

Detský lekár varuje: Bábätko nikdy nenechajte spať takto

Dojčatá: Dokedy by mali spať v izbe s rodičmi?

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia