Klokankovanie ideálne stimuluje psychomotorický vývoj

Klokankovanie ideálne stimuluje psychomotorický
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-15 18:01:57 |

Každoročne sa na Slovensku narodí približne 55 000 detí, z toho desatina predčasne - teda medzi 24. až 36. týždňom tehotnosti.

Dlhodobé zdravotné následky sa u predčasniatok vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených detí, v Európe predstavujú najväčšiu skupinu malých pacientov. Týmto deťom môže pomôcť tzv. klokankovanie, pripomína jeho dnešný svetový deň. "Klokankovanie prispieva k zdravému vývoju, ale i duševnej harmónii nielen u predčasne narodených detí, ale aj zdravých novorodencoch, narodených 'v termíne'. Kolísanie, priloženie dieťatka na kožu či hladenie sú ideálne spôsoby stimulácie psychomotorického vývoja," hovorí Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra na JIS predčasne narodených detí.

"Príchod na svet z tela matky je pre dieťatko obrovská zmena. Pre novorodeniatko sú tak bezpečie a pohodlie niečoho známeho mimoriadne dôležité. Matka je prirodzený inkubátor – dieťatko počuje a vníma známy tlkot srdca, cíti vôňu a počúva známy hlas," vysvetlila Kaiserová. Aj preto spolu s kolegyňami vedie rodičov predčasne narodených detí, k tejto metóde ihneď, ako to zdravotný stav dieťaťa či matky dovolí. Pokračovať v klokankovaní odporúča aj po opustení nemocnice.

Klokankovanie, Kangaroo care či K – starostlivosť je metóda skin to skin, teda koža na kožu, ktorá využíva priamy kontakt medzi rodičom a dieťaťom ihneď po narodení, respektíve ihneď, ako to dovoľuje ich zdravotný stav. Prvýkrát ju použili v 80. rokoch 20. storočia v Kolumbii ako reakciu na vysokú úmrtnosť predčasne narodených detí a nedostatok inkubátorov, úmrtnosť potom klesla o polovicu.

Klokankovanie pomáha deťom stabilizovať srdcový rytmus či dýchanie, znižuje tiež napríklad výskyt infekcií, celkovo vedie k skráteniu hospitalizácie dieťaťa. Má aj ekonomické výhody. "Znižuje náklady na liečbu v dôsledku vyššej úspešnosti dojčenia, rýchlejšieho váhového prírastku a skrátenej doby hospitalizácie. Jedná sa o jednoduchú, finančne nenáročnú, metódu ošetrovateľskej starostlivosti o dieťa. Tá je navyše aplikovateľná nielen v nemocničnom, ale aj domácom prostredí. Klokankovanie nevyžaduje žiadne špeciálne pomôcky," zhrnula Kaiserová.

Prečítajte si tiež:

Máme doma bábätko: Robíte aj vy tieto zbytočnosti?

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia