Toto potrebuje každé bábätko, aby sa mu darilo

Toto potrebuje každé bábätko,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-12 00:30:10 |

Nemusíte byť expertom na vývoj dieťaťa, aby vaša ratolesť mala skvelý štart do života. Urobte všetko pre to, aby sa mohla zdravo vyvíjať.

Nedávny výskum potvrdzuje to, čo všetci vieme: každé dieťa potrebuje najmä lásku, pozornosť a základnú starostlivosť. Ak chcete, aby váš drobček dobre napredoval a bol spokojný, nezabúdajte na týchto osem jednoduchých krokov:

Ukážte svoju lásku

Deti potrebujú lásku. Venujte im svoju emocionálnu starostlivosť, aby cítili bezpečnú základňu, z ktorej skúmajú svet. Vedecké dôkazy naznačujú, že láska, pozornosť a náklonnosť v prvých rokoch života majú priamy a merateľný dopad na fyzický, mentálny a emocionálny rast dieťaťa.

„Láska a starostlivosť skutočne vplývajú na rast mozgu dieťaťa,“ zdôrazňuje neurologička z kalifornskej univerzity Marian Diamond a dodáva, že vďaka láskyplnej starostlivosti sa u dieťaťa vyvíjajú inteligencia, tvorivosť a zdravé emócie od narodenia až do dospievania.

Ako ukázať dieťaťu lásku? Sú to tie najprirodzenejšie emócie – objatie, dotyk, úsmev, podpora, načúvanie potrebám drobca a hranie sa s ním, kedykoľvek je to možné. Dôležité je tiež zareagovať hneď na plač bábätka, a to najmä počas prvých šiestich mesiacov života. Odborníci tvrdia, že tým nie je možné dieťa rozmaznať. Okamžitá reakcia pomáha podľa nich budovať dôveru a silné citové puto.

Starajte sa o základné potreby dieťatka

Vaše dieťa potrebuje dobré zdravie a energiu, aby sa mohlo učiť a rásť. Vy mu pomôžete tým, že pokryjete jeho základné potreby. Dbajte na pravidelné lekárskej prehliadky. Ak patríte k rodičom, ktorí sú proti očkovaniu, skúmajte starostlivo výhody a riziká odloženia alebo úplného odmietnutia očkovania, študujte dostupnú literatúru a zvážte, čo je pre ratolesť lepšie. Riaďte sa vlastným rozumom a pocitmi, nie rečami známych či neznámych ľudí.

Dbajte na dobrý a nerušený spánok dieťaťa. Počas tohto odpočinku prebiehajú v mozgu detí dôležité spojenia tvoriace cesty k dobrému učeniu, pohybu a mysleniu. Sú kľúčom k pochopeniu všetkého, čo dieťa vidí, počuje, cíti, čoho sa dotýka a čo vníma čuchom pri skúmaní okolitého sveta.

Pokiaľ môžete, dojčite. Materské mlieko poskytuje ratolesti všetky živiny, ktoré potrebuje minimálne počas prvého polroka života a je významnou súčasťou jedálnička do prvých narodenín. Štúdie ukazujú, že u dojčených detí je nižší výskyt alergií, hnačiek, dýchacích problémov a ušných infekcií. Okrem toho podporuje IQ. Existuje však mnoho dôvodov, pre ktoré mamičky nemôžu dojčiť. Napriek tomu, že dojčenie je ideálne, aj umelé dojčenské mlieko obsahuje všetky potrebné živiny a bábätká ním kŕmené tiež prospievajú.

Pre dieťatko je dôležité najmä fyzické pohodlie, preto pri kŕmení náhradnou výživou vždy skontrolujte, aby nebola príliš teplá či studená. Či je bábätko dojčené alebo nie, vymieňajte mu často plienky. Vy a vaše dieťa ste tím a jednou z vašich najdôležitejších úloh je postarať sa o jeho základné potreby.

Rozprávajte sa s bábätkom

Výskumy ukazujú, že deti, s ktorými rodičia často hovoria, majú lepšie jazykové schopnosti ako deti, ktoré nedostávajú toľko verbálnej stimulácie. Začať môžete už počas tehotenstva. Po narodení hovorte s bábätkom pri každej spoločnej činnosti – pri kŕmení, vymieňaní plienok, kúpaní. Pri rozprávaní sa na bábätko pozerajte, aby vedelo, že vaše slová patria jemu. Netreba dlho rozmýšľať nad tým, o čom mu budete rozprávať, jednoducho len opisujte činnosti, ktoré práve robíte. Malým bábätkám sa ľudia prirodzene prihovárajú zjednodušenými vetami a frázami používajúc zdrobneniny a prenikavý hlas. Je to úplne v poriadku, no postupne, ako dieťatko rastie, prejdite na bežnú reč, aby si rozvíjalo správne jazykové schopnosti.

Čítajte dieťatku nahlas

Čítanie nahlas je jedna z najdôležitejších vecí , ktoré môžete urobiť , aby ste pomohli pri budovaní slovnej zásoby dieťaťa, stimulácii jeho predstavivosti a zlepšovaní jazykových zručností. Tiež je to spôsob maznania sa a socializácie malého človiečika. Expert na čítanie, autor príručky Čítanie nahlas Jim Trelease hovorí, že aj novorodenci si vychutnávajú počúvanie príbehov. Urobte si preto priestor na čítanie od prvého dňa po narodení dieťatka.

Stimulujte všetky zmysly dieťaťa

Pre dieťa je dôležité učiť sa o ľuďoch, miestach a veciach, ktoré tvoria súčasť jeho života. Každá nová interakcia mu dáva informácie o svete a jeho mieste v ňom. Štúdie ukazujú , že deti  vyrastajúce v prostredí bohatom na nové zážitky, pri ktorých automaticky zapája svoje zmysly, majú väčší mozog ako  deti vyrastajúce bez zodpovedajúcich zmyslových stimulácií. Samozrejme , treba udržiavať zdravú mieru stimulácie, aby podnetov nebolo až priveľa.

Mozog bábätka stimulujú aj tie najjednoduchšie denné bežné činnosti. Doprajte mu sledovať vás pri domácich prácach, zoberte ho na prechádzku, na nákupy, k známym. Drobcovi netreba predložiť všetky hračky, ktoré máte doma, vyberajte a obmieňajte hračky s rôznymi tvarmi, textúrou, farbami, zvukom a hmotnosťou. Hrajte sa spolu rôzne hry. Výbornou súčasťou rozvoja zmyslov je hudba. Nezabudnite, že do dvoch rokov života lekári neodporúčajú sledovanie televízie.

Ak nemáte detskú izbu, po ktorej by sa bábätko mohlo bezpečne „túlať,“ vytvorte v príbytku jeho miesto. Dostatok priestoru na pohyb je dôležitý pre vytváranie pevného svalstva, dobrej rovnováhy a koordinácie a nakoniec chodenia. Bábätká profitujú tiež z bezpečných miest , kde môžu skúmať svoje okolie bez toho, aby neustále počúvali „Nie“ alebo „Nedotýkaj sa toho“ a podobne. Najjednoduchší spôsob ako to dosiahnuť, je prispôsobiť domov bábätku. Nebezpečné a cenné predmety uložte mimo jeho dosahu. Najmä v kuchyni používajte bezpečnostné poistky, ktoré namontujte na všetky skrinky okrem jednej, do ktorej umožníte drobcovi prístup. Vhodné je uložiť do nej plastové misky, varešky, odmerky či hrnce, s ktorými sa môže bezpečne hrať.

Podporujte nové výzvy

Je dôležité, aby sa dieťa stretávalo aj s hračkami a činnosťami, ktoré sú ešte mimo jeho schopností. Vďaka nim budujete cestu k získavaniu nových zručností. Ak je dieťa nútené premýšľať nad novými spôsobmi ako si s niektorými vecami poradiť, rozvíja sa jeho mozog. Ak napríklad nevie otvoriť box s hračkami, ukážte mu to, no potom ho nechajte skúšať to. Odolajte nutkaniu vždy mu ho otvoriť, ak je samozrejme v jeho dosahu a otváranie nie je až príliš zložité.

Starajte sa o seba

Vždy dbajte aj o seba – tak po fyzickej, ako aj psychickej stránke. Pamätajte na príslovie, že šťastný rodič robí šťastné dieťa. Hýbte sa – nemusíte hneď bežať do fitnescentra, stačí  dať si občas rýchlu chôdzu pri kočíkovaní, doprajte si zdravú stravu a oddychujte vždy, keď sa aspoň ako tak dá. Ak máte pocit vyčerpanosti, nájdite spôsob prerozdelenia zodpovednosti za domácnosť a rodičovstvo so svojim partnerom. Ak ste na dieťa sama, obklopte sa ľuďmi, ktorí vám môžu pomôcť. Nezabudnite si občas dopriať čas iba sama pre seba, psychohygiena je pre vyrovnanú myseľ nenahraditeľná.  

Dajte si záležať pri výbere opatrovateľky či jaslí

Ak si nemôžete dovoliť zostať s dieťatkom do troch rokov alebo sa jednoducho chcete vrátiť do práce skôr, venujte veľkú pozornosť tomu, kto sa bude počas vašej neprítomnosti o drobčeka starať. Kvalitná starostlivosť v prvých rokoch je devízou na celý život. „Prehadzovanie“ dieťatka z rúk do rúk, od vás k babke, od babky k jednej opatrovateľke, od nej k ďalšej a podobne, v dieťatku vyvoláva zmätok a stráca pevnú pôdu pod nohami. Snažte sa zariadiť opatrovanie tak, aby sa dieťatko cítilo s inou osobou, ktorá sa bude o neho starať, dobre a bezpečne. Je to dôležité pre zdravý vývoj bábätka po všetkých stránkach. Ak bude navštevovať jasle, zistite si všetky dostupné informácie  o nich. Ak uprednostníte opatrovateľku, uistite sa, že je skúsená, starostlivá a seriózna, s ozajstným vzťahom k deťom a energiou, aby dokázala vašu ratolesť rozvíjať. 

Prečítajte si tiež:

Z toho, čo robí tento detský ortopéd, sa vám zatají dych

Šťastné mamy poznajú týchto 10 tajomstiev

 

 


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia