Prečo by bábätká nemali dostávať vodu

Prečo by bábätká nemali
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-22 00:30:22 |

Existuje veľa rád, odkedy by ste mali dávať svojmu drobčekovi vodu a aká je najlepšia. Tu je to, čo potrebujete vedieť.

Voda sa na prvý pohľad môže zdať ako neškodný nápoj. Všetci vieme, že pre život je nevyhnutná a najlepšie je piť tú z vodovodného kohútika. Ak však hovoríme o dojčatách, je to celkom inak. Voda môže u nich spôsobiť intoxikáciu,  ktorá má na svedomí kŕče, bezvedomie a dokonca to môže skončiť fatálne. Takže, ako je to s vodou pre bábätká? Skutočne ju potrebujú?

V prvom rade je dôležité vedieť, že aspoň v prvých šiestich mesiacoch života by bábätká mali dostávať iba mlieko. Dúšok prevarenej vody tu a tam je bezpečný, malo by však ísť o minimálne množstvá.

Deti môžu žiť bez vody až do jedného roka! „Všetky výživové potreby sú splnené prostredníctvom materského alebo umelého mlieka,“ vysvetľuje dietologička Katie Zeratsky. Rodičia sa podľa nej nemusia obávať dehydratácie ani v horúcich dňoch, ak je dieťa riadne kŕmené mliekom.


TIP: Deťom dávajte piť len odtečenú vodu


Prečo je voda pre bábätká nebezpečná?

Materské mlieko, ako aj umelá mliečna výživa obsahujú všetky potrebné živiny pre drobčeka, ako sú bielkoviny, vitamíny, minerály, sacharidy a tuky. Vo vode tieto zložky nenájdeme, takže nahrádzať ňou mlieko nie je nijako možné. Ak by ste drobčekovi dávali viac vody a menej mlieka, resp. jednoducho veľa vody, výsledkom by bol nedostatok výživových zložiek potrebných k jeho rastu.  

Deti rýchlo rastú, čo znamená, že majú vyššie nároky na dopĺňanie energie ako dospelí ľudia. Voda tieto požiadavky nemôže splniť, aj keď dieťa na určitý čas „zaplní“.  Ak by ste dieťatku dali v krátkom čase vypiť veľa vody, dokonca hrozí intoxikácia organizmu. Hladina krvného sodíka totiž môže klesnúť tak, že príde ku kolapsu.  Samozrejme, ide o extrém, s vodou u bábätiek však je potrebná opatrnosť.

Aj po dovŕšení šiestich mesiacov je potrebné dbať na to, akú vodu bábätku ponúkame. Klasická voda z kohútika má región od regiónu iné zloženie a kvalitu, úlohu zohrávajú aj rozvody a potrubia, ktorými priteká. Problémom je však najmä zloženie vody a obsah dusičnanov. Tie sa v tele premieňajú na dusitany, ktoré sú pre malé deti nebezpečné aj v nízkych dávkach. Môže nastať situácia, že príde k nedostatočnému zásobovaniu tela kyslíkom, čo sa prejaví otravou. Bábätku začnú modrať pery, ruky, chodidlá, vyskytujú sa črevné a žalúdočné problémy, dieťa je plačlivé, lebo ho bolí hlava. Istejšie je používať v prvom roku života dieťaťa balenú detskú vodu. Ak je sýtená, i keď iba mierne, aj tú treba prevariť aspoň 3 minúty, aby sme odstránili oxid uhličitý.

Prečítajte si tiež:

Imunitu treba naštartovať, chorôb bude menej

10 vecí, ktoré ste o dojčení nevedeli

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia