Túžite niekedy "zjesť" bábätko? Ste normálna, nebojte sa

Túžite niekedy
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-07 13:30:41 |

Milujete svoje bábätko tak veľmi, že by ste ho najradšej zjedli? Môžete byť pokojná. Vedci zistili, že nutkanie mám zjesť od lásky svoje potomstvo je úplne prirodzená.

Ak ste začali niekedy o sebe pochybovať, či ste normálna, keď máte chuť „obhryzkávať“ pršteky, ušká, líčka, bruško či vlásky drobčeka, môžete si vydýchnuť. Takéto na prvý pohľad zvláštne chúťky majú takmer všetky mamy. Podľa expertov, ktorí sa týmto fenoménom seriózne vedecky zaoberali,  vôňa dojčiat vyvoláva v mamičkách odozvu. Reakcia je podobná ako u hladujúcich ľudí, ktorým predložia jedlo. Tak ako je prirodzená túžba po jedle, pre novopečené mamy  je novorodenecká vôňa prirodzene návyková. V mozgu sa im aktivujú tie isté časti ako pri iných návykových látkach, akými sú napríklad alkohol, cigarety či drogy.  

„Najradšej by som ťa zjedla,“ „Spapkám ti tento prstík, „Ukáž, vyskúšam ako chutí tvoje uško,“ niektorú z týchto alebo podobných viet ste určite aj vy niekedy svojmu malému rozkošnému uzlíčku povedali. A možno ste sa potom cítili trochu čudne a rozmýšľali ste, prečo máte takú potrebu ochutnávať svoje dieťa. Podľa vedcov z University of Montreal, vôňa dojčiat spúšťa u matiek fyziologické reakcie a tak je úplne normálne, že dostanú „na dieťa chuť.“ Takže, až to na vás zase príde, nemusíte volať linku záchrany ani začať o sebe pochybovať, len si dajte pozor, aby ste pri tom ochutnávaní v návale lásky neodhryzli bábätku naozaj kúsok prsta či uško :))

Pri túžbe ochutnávať bábätko nejde vôbec o chuť k jedlu, ale je to prirodzený pocit byť čo najbližšie k svojmu dieťaťu. Vedci tvrdia, že je to vlastne dobré, pretože práve táto túžba pomáha mame regulovať jej celkové emócie. Zjednodušene povedané, túžba ochutnávať bacuľatú tváričku, rúčky či nôžky bábätka je podobná slzám radosti.

Rovnako to funguje u mám aj so silným zovretím novorodenca, ktoré môže byť niekedy dokonca aj bolestivé. Súvisí to opäť s bábätkovskou vôňou a fyziologickými procesmi, ktoré sa vtedy v maminách dejú. Takže, všetky tieto čudné prejavy bezhraničnej materinskej lásky sú úplne v poriadku. Matka príroda to zariadila tak, že bábätká vyvolávajú túžbu zamilovať sa do nich, čo im pomáha vďaka tomuto silnému citu vyvolanému u rodičov prežiť.

Prečítajte si tiež:

Vyrobte si vlastné vlhčené obrúsky pre bábätko

Takto reálne vyzerá deň mamy s bábätkom

 


 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia