Doniesli ste si domov bábätko a eufória nikde?

Doniesli ste si domov
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-08-07 13:30:38 |

Ak vás príchod prvého potomka na svet nenadchol tak, ako ste očakávali, nie je to nič neobvyklé. Podobné pocity majú dvaja z troch novopečených rodičov!

Príchod bábätka na svet a starosti s tým spojené robia dve tretiny čerstvých rodičov nešťastnými. Ich pocity sú porovnateľné s pocitmi pri rozvode alebo úmrtí partnera. Najčastejšie nimi trpia vzdelané a staršie mamy a otcovia. Nie je neobvyklé, že tento psychický stav úplne odradí rodičov od túžby mať ďalšie dieťa.

Aktuálne štúdie ukazujú, že párik drobných nožičiek neprinesie automaticky pocit šťastia väčšine párov. Vyplýva to z odpovedí rodičov, ktorí boli požiadaní, aby mieru subjektívne pociťovaného šťastia vyjadrili na stupnici od jedna do desať dva roky pred a rok po narodení prvého bábätka. Po príchode drobčeka sa v nasledujúcom roku pocit šťastia znížil v priemere o 1,3 boda, pričom úmrtie partnera či nezamestnanosť znížila tento pocit o jeden a rozvod o 0,6 bodu.


 

„Skúsenosti rodičov po prvom pôrode pomôžu predpovedať, aká veľká nakoniec rodina bude,“ hovorí Mikko Myrskyla z London School of Economics. Pocity nešťastia vyplývajú najmä z nižšieho blahobytu a komfortu, ktoré narodenie dieťaťa prinášajú. Matky a otcovia nad 30 rokov a najmä tí, ktorí venovali viac rokov vzdelávaniu, sú najviac negatívne ovplyvnení zmenou stavu ich pohody.


Osem divných vecí, ktoré robia novopečení rodičia


Podľa výsledkov štúdie príchod bábätka na svet neovplyvnil pocity šťastia u 30 percent rodičov, no u tretiny klesol tento pocit až o dva body na stupnici od jeden do desať. Pohlavie rodičov na úroveň šťastia vplyv nemalo. Výsledky sú nezávislé na príjme, mieste narodenia alebo rodinnom stave párov.

Hoci rodičia nemajú konkrétne vysvetlenie pre pocit nešťastia po príchode prvého potomka na svet, profesor Myrskyla to pripisuje nedostatku spánku, stresu vo vzťahu a pocitom straty slobody a kontroly nad vlastnými životmi, na ktoré sa novopečení rodičia najčastejšie sťažujú. Úlohu zohrávajú tiež ťažkosti spojené so zosúladením rodinného života a práce. Zaujímavosťou je, že aj keď po prvom dieťati pocity šťastia u rodičov klesnú, u tých, ktorí sa rozhodnú aj pre ďalšie ratolesti, sa podľa Myrskylu „globálne šťastie v živote“ zvýši.

 

Prečítajte si tiež:

Takto vidia novorodenci ľudí okolo seba

Kedy bábätko vzťah utuží a kedy skôr rozbije?


 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia