So starostlivosťou o prvé zúbky začnite čo najskôr

So starostlivosťou o prvé
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2013-12-11 12:01:05 |

Hygiena ústnej dutiny od malička je veľmi dôležitá aj pre zdravie zubov v dospelosti. Ak chcete, aby vaše dieťatko malo krásny úsmev a zdravé zúbky, venujte jej pozornosť.

„Je veľmi dôležité, aby sa so zubnou starostlivosťou začalo čo najskôr. S kefkou treba bábätko zoznámiť už od momentu, keď sa mu prereže prvý zúbok,“ zdôrazňuje zubár Ricardo Perez z amerického Marylandu. Zubní lekári odporúčajú navštíviť stomatologickú ambulanciu hneď po prerezaní prvého mliečneho zúbka, najneskôr však po prvých narodeninách dieťatka. A to aj vtedy, ak nemá ani jeden viditeľný zúbok. Zubár vám najlepšie poradí ako sa správne starať o ústnu dutinu drobčeka.

Prečo sa o mliečne zúbky starať?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa začať starať o zuby a ďasná vášho dieťaťa už od malička. Po prvé, pomáha to predchádzať zubnému kazu. „Ak sú zuby správne čistené od začiatku, pravidelne sa z nich odstraňujú zvyšky mlieka a jedla, ktoré sú ideálnym prostredím pre baktérie v detských ústach. Tie produkujú kyselinu, ktorá oslabuje zúbky a tak vzniká zubný kaz,“ opisuje Perez. Po druhé, pravidelné čistenie zúbkov od malička vytvára správnu pôdu pre udržiavanie ústnej hygieny aj neskôr. „Čím skôr s ústnou hygienou začnete, tým skôr u dieťatka vytvoríte návyk na pravidelné čistenie si zubov,“ hovorí detský zubár. Po tretie, aj keď mliečne zúbky dieťatku nakoniec vypadnú, sú veľmi dôležité pre neskorší trvalý chrup. „Mliečne zuby sú veľmi dôležité pri vývoji čeľuste. Okrem toho, správne žuvanie je dôležité pre správne stravovanie a preto zdravotný stav ústnej dutiny priamo súvisí s celkovým zdravotným stavom dieťatka. Mliečne zuby udržiavajú tiež priestor pre stále zuby,“ vyratúva Perez.

Niektorí zubári odporúčajú otierať ďasná dieťatka raz alebo dvakrát denne vlhkou gázou či handričkou omotanou okolo prsta ešte predtým, než sa objaví prvý zúbok, no podľa Pereza neexistuje reálny dôvod na takéto čistenie. „Ak chcete, pokojne to robte, no nejestvuje žiadny dôkaz, že by to malo akýkoľvek preventívny účinok,“ hovorí Perez.

Ako umývať mliečne zúbky?

Na prvé zúbky je ideálna zubná kefka s malou hlavou a mäkkými štetinami. Zubnú pastu treba vyberať starostlivo, aby neobsahovala veľa fluoridu, lebo bábätká si ešte nedokážu pastu vypláchnuť. V niektorých príspevkoch sa odporúča používanie zubnej pasty až od dvoch rokov veku, dovtedy by sa mali zúbky umývať iba kefkou. Perez však tvrdí, že veľmi malé množstvo pasty, o veľkosti ryžového zrnka, je dobré na kefku naniesť. „Fluorid je veľmi dôležitý, pretože posilňuje zubnú sklovinu,“ vysvetľuje. Zároveň pripomína, aby ste pasty používali naozaj veľmi málo, lebo u detí, ktoré prehĺtajú veľa fluoridu, sa môže vyvinúť ochorenie zvané fluoróza. Môže spôsobiť trvalé biele škvrny na dospelých zuboch.

Prvé zúbky treba umývať dvakrát denne – ráno a večer. Jemne ich kefkou prejdite z vonkajšej aj vnútornej strany a snažte sa jemne očistiť aj jazyk, aby na ňom nezostávali baktérie spôsobujúce nepríjemný zápach z úst.

Kedy sa objavujú prvé zúbky?

Mliečny chrup má 20 zubov. Ako prvé sa obvykle medzi šiestym až dvanástym mesiacom objavia spodné stredné rezáky, po nich horné stredné rezáky, nasledujú postranné rezáky, prvé stoličky, očné zuby a posledné sú druhé stoličky. Všetky mliečne zúbky bude mať vaše dieťatko okolo tretieho roku. Preventívnu prehliadku s deťmi u zubára treba absolvovať dvakrát ročne. 


Foto: flickr.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia