Pôrod bol pre ňu nočnou morou: Toto sa môže stať aj vám!

Pôrod bol pre ňu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-17 17:30:00 |

Mnoho mám má presnú predstavu o pôrode. Jedna chce rodiť doma, iná chce rodiť v nemocnici posediačky. Niekedy však okolnosti predstavami riadne zamiešajú.

Aj Katka má svoju predstavu o tom, že chce rodiť v nemocnici a že chce rodiť prirodzene. Syn Paľko ju ale riadne zamotal. Aj pár dní pred pôrodom je otočený naopak, teda zadočkom a nožičkami dolu. Vyzerá to preto skôr na cisársky rez a Katka je z toho úplne hotová.

„Mám pocit, že som zlyhala. Že som niečo zanedbala, že som niečo nespravila tak, ako som mala. Hoci som chodievala na všetky cvičenia, ktoré pre tehotné ženy odporúčajú odborníci, práve preto, aby pri pôrode neprišlo k žiadnym komplikáciám, Paľko má zlú polohu. Lekári ma upozornili, že ak sa ešte neotočí, tak budú musieť spraviť cisársky rez. Podľa mňa ale vôbec nie je správne, aby sa takto narodil.“

Je ale cisársky rez naozaj problém alebo je problém len v Katkinej predstave? O tom sme sa rozprávali s odborným konzultantom Jakubom Vertelmanom.

„Pri každom pôrode je treba zabudnúť na všetky predstavy a želania. Mamičky by sa mali viac sústrediť na to, aká je realita, kde sa v čase pôrodu nachádzajú, ako je na pôrod pripravené ich dieťatko. Preto je potrebné zabudnúť aj na všetky tabuľkové hodnoty, na všetky výpočty termínu pôrodu a podobne. Treba reálne zvážiť konkrétnu situáciu. Mamičky môžem ubezpečiť, že problémom nemusí byť ani to, keď sa dieťa narodí skôr, ani to, keď mamička pár dní prenáša. Dieťatko vie, kedy je preňho najlepší termín a samé sa vypýta na svet. Samozrejme, nehovorím o vážnych problémoch, kedy je potrebný urgentný zásah lekára.

A je aj jedno, akým spôsobom sa dieťa narodí. Či prirodzene, cisárskym rezom, či s pomocou epidurálu alebo iných podporných medikamentov. Najdôležitejšie je, aby sa dieťa narodilo zdravé a k tomu by malo smerovať úsilie  každej mamičky.

Katka by teda mala prijať všetky okolnosti, ktoré pôrod sprevádzajú. Bude sa jej rodiť rozhodne lepšie, bude pokojnejšia a aj Paľkovi sa pôjde na svet ľahšie.“ 

     

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia