Sedem trikov, ako vyvolať pôrod: Druhý a tretí sa otcom určite zapáčia najviac

Sedem trikov, ako vyvolať
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-18 16:30:00 |

Ako vyvolať pôrod, keď sa aj po vypočítanom termíne bábätku nechce na svet? Takúto otázku si kladie nejedna nastávajúca tehotná mama. Tu sú šikovné tipy a rady, ktoré môžu pomôcť.

Termín pôrodu sa vypočítava pri prvej tehotenskej kontrole a ide o 40 týždňov, respektíve 10 lunárnych mesiacov od poslednej menštruácie. O donosení bábätka sa hovorí od ukončeného 38. týždňa tehotenstva, kedy plod váži do 4 kilogramu a meria asi 50 centimetrov. Bábätko už je pripravené na život mimo maternice, ale o vstupe na svet rozhoduje samo.

Ak neporodíte do termínu 42 + 0 a prenášate, zvyšuje sa riziko komplikácií u bábätka. Placenta deň po dni veľmi rýchlo starne a nezabezpečuje už dostatočne svoju funkciu, teda výživu a prívod kyslíka plodu v maternici. Preto býva rodička prijatá do pôrodnice, kde sa obvykle vyvolá pôrod.

Čo môžete urobiť sama pre vyvolanie pôrodu?

Vždy je potrebné si uvedomiť, že je to zásah do prirodzených pôrodných procesov. Preto je najlepšie, keď si príroda povie sama, kedy chce dieťa na svet. Budúca mama však môže prispieť niektorými ďalšími spôsobmi.

1. Fyzická námaha alebo prechádza po schodoch

Fyzická námaha bývala známym vyvolávateľom kontrakcií od nepamäti. Ženy umývali okná, bežne upratovali, ale aj chodili na prechádzky, jednoducho sa primerane fyzicky zaťažovali. Cítite sa dobre? Skúste upratať. Opatrne však s umývaním okien a s vešaním záclon, môže sa vám zatočiť hlava! A nezdvíhajte ťažké veci. Skrátka, namáhajte sa s mierou, primerane svojmu stavu. Cvičenie totiž zvyšuje srdcovú frekvenciu, napríklad dlhá prechádzka. Aj keď táto metóda nefunguje na sto percent,  je to vynikajúci spôsob, ako odbúrať stres a udržať svoje telo silné pred pôrodom.

2. Masáž bradaviek

Tá patrí k najúčinnejším spôsobom, ako vyvolať kontrakcie. Mamička môže pravidelne denne trieť niekoľko minút (asi 4 minúty) bradavky medzi palcom a ukazovákom. V organizme sa vďaka tomu vyplavuje hormón oxytocín, ktorý vyvoláva sťahy maternice. Masírovanie môže tehotná žena aplikovať od 39. týždňa tehotenstva, prípadne týmto spôsobom zvyšovať silu kontrakcií aj počas už rozbehnutého pôrodu. S masážou môže pomáhať aj váš partner, o to vám to bude príjemnejšie.

3. Pohlavný styk

Tesne pred pôrodom patrí k zaručeným "babským" radám, ako vyvolať pôrod. Základ je reálny, mužské spermie obsahujú prostaglandíny, no je potrebné nechať spermie vo vnútri čo najdlhšie, a navyše, obsah prostaglandínov je v semene pomerne nízky. Rozhodne sa však pred milostnými hrami o ich vhodnosti poraďte s lekárom, nie vždy je tento spôsob vyvolávanie pôrodu odporúčaný.

4. Sila korenia a byliniek

Čaj z červených malinových listov. Tento čaj pôrodné asistentky často odporúčajú piť, keď sa blíži termín pôrodu. Čaj môže posilňovať maternicu a pripravuje ju na pôrod. Ďalším čajom, ktorý si môžete pripraviť, je korenistý čaj a po pití sa pôrod dostaví zvyčajne do dvoch až troch dní. Stačí jeden malý zázvor, polievková lyžica železníka lekárskeho, niekoľko kusov klinčekov a škoricovú kôru. Prísady sa zalejú litrom vriacej vody a nechajú 30 minút lúhovať. Potom sa nápoj precedí, preleje do termosky a po dúškoch ho môžete popíjať pokojne po celý deň.

5. Teplé kúpele

Okrem "babských rád" patrí aj k zdravotníckym. Posaďte sa opatrne do vody teplej až štyridsať stupňov, pritom krúživými pohybmi masírujte bruško sprchou s teplou vodou. Pôrod by sa mal spoľahlivo rozbehnúť.

6. Akupunktúra

Akupunktúra sa používa už tisíce rokov. Presný spôsob, akým akupunktúra funguje je síce nejasný, no v čínskej medicíne sa verí, že vyrovnáva chi alebo vitálnu energiu v tele. Môže tiež stimulovať zmeny v hormónoch alebo v nervovom systéme. Akupunktúru by mal podávať iba licencovaný akupunkturista. A hlavná výhoda? Rýchlejšie dozrieva krčok maternice.

7. Akupresúra

Niektorí odborníci sa domnievajú, že akupresúra môže pomôcť pri pôrode. Pred aplikáciou akupresúry sa uistite, že máte správne pokyny od vyškoleného odborníka. Ak akupresúra nespôsobí pôrod, môže byť vynikajúcim spôsobom na zmiernenie bolesti a nepohodlia počas pôrodu.

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia