Čakáte bábätko? Aj tieto menej známe signály prezradia, že pôrod sa blíži!

Čakáte bábätko? Aj tieto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-28 00:30:00 |

Kontrakcie a uvoľnenie plodovej vody nemusia byť jedinými príznakmi pôrodu. Dieťatko sa môže pýtať na svet tiež spôsobmi, o ktorých by ste to vôbec nepovedali.

U každej ženy to býva inak. Zatiaľ čo u jednej sa dieťatko ohlási za sprievodu príznakov, ktoré výraznejšie pocíti na vlastnej koži, iná budúca mamička má zase miernejšie prejavy. Je všeobecne známe, že prasknutie plodovej vody je jeden z najzreteľnejších príznakov blížiaceho sa pôrodu. Netreba sa však spoliehať len na ten! Podľa štatistík sa dostavuje len u približne 15 percent rodičiek, ako sa uvádza na webmd.com.

Dieťatko sa môže pýtať na svet podľa mirror.co.uk aj inými spôsobmi, ktoré by si mala budúca mamička všímať:

Bolesť v spodnej časti chrbta

Skúsenosti s ňou majú ženy väčšinou v prvotných štádiách pôrodu. Spočiatku je bolesť mierna, no stáva sa postupne čoraz viac neznesiteľnejšou. Poloha bábätka v maternici je veľmi dôležitá. Rozhoduje o tom, aký veľký tlak bude vyvíjať na kostrč a tým pádom, aká veľká bude sila bolesti chrbta pred samotným pôrodom.

Časté návštevy toalety

Hoci tehotné ženy celkovo zvyknú chodiť na záchod častejšie, tie tesne pred pôrodom si odbiehajú na toaletu doslova každých pár minút. Môže to byť spôsobené tlačením hlavičky bábätka na steny panvy a tým aj močového mechúra.

Náhla potreba upratovania

Zobudili ste sa s náhlou potrebou upratať dom? Zrejme by ste si mali začať baliť veci do nemocnice! Ide totiž o nutkanie, ktoré je známe v ríši zvierat ako „hniezdenie“. Hoci si to neuvedomuje, no žena tesne pred pôrodom chce, aby jej dieťatko prišlo na svet v čistom prostredí.

Pocit ťažkosti/ľahkosti v oblasti panvy

Niektorým ženám opúcha vulva, u iných sú to žily v oblasti konečníka a pošvy. Je to spôsobené zvýšením hmotnosti dieťaťa a množstva tekutín, pri vplyve rôznych hormónov a zvýšenému objemu krvi.

Hoci pocit ťažkosti v oblasti panvy je častejším príznakom, možno sa stretnúť aj s opačným javom. Treba si všímať zmeny na brušku.

Pocit, že sa niečo stane

Aj čo sa týka pôrodu by žena mala dať na svoju intuíciu. Keď sa jej sníva o pôrode, môže ísť o predzvesť jeho začiatku. Iné ženy majú pocit, že musia ostať doma, keďže podvedome cítia, že nastane zmena. Ak je to tak aj u vás, pripravte sa radšej dopredu na odchod do nemocnice. 

Bolesť krčka maternice

Možno ju prirovnať k nepríjemnému pocitu, ktorý zažívate pri gynekologickom vyšetrení. Ak ste spozorovali zmeny v oblasti krčka, je dosť možné, že telo sa pripravuje na blížiaci sa pôrod. Krčok sa vtedy zvykne rozšíriť.

Falošné pôrodné bolesti

Tesne pred pôrodom dochádza k tzv. Braxton-Hicksovým kontrakciám alebo inak povedané k „falošným“ kontrakciám. Možno ich identifikovať striedaním kontrakcií a uvoľňovania panvových svalov. Hoci to nemusí znamenať, že pôrod sa začal, pravdepodobne dlho nebudete čakať.

Časté prebúdzanie

Prichádzajúci pôrod sa môže ohlásiť aj horším spánkom. Pravdepodobne sa budete častejšie budiť a budete celkovo citlivejšie ako predtým.

Hlien

Na nohavičkách si môžete všimnúť hlienovitú tekutinu, ktorá vytiekla z krčka maternice. Tá chránila dieťatko pred infekciami. Ak tento hlien zbadáte na svojej spodnej bielizni, znamená to, že sa krčok pomaly otvára a pôrod je čoskoro tu. Tento hlien môžete spozorovať aj 2 týždne pred samotným pôrodom.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia