Hamiltonov hmat: Strašiak alebo pomoc pred pôrodom?

tehotenstvo, vyšetrenie, gynekológia
tehotenstvo, vyšetrenie, gynekológia
2020-03-29 18:30:00 |

Posledný mesiac tehotenstva ako keby trval 365 dní. Dva týždne do termínu, týždeň do termínu, deň do termínu, dva dni po termíne a stále ste tehotná?

V rôznych diskusiách sa objavuje často otázka mám na Hamiltonov hmat. A názory sa podstatne líšia. Niektorým pomohol a ďalšie, naopak, o ňom nechce ani počuť.

„Ak sa nič nezmení, tak skúsime Hamiltonov hmat," veta, ktorá nastávajúcu mamu dosť často vystraší. No nakoniec Hamiltonov hmat môže byť tým, čo vás na pôrodnú sálu privedie skôr ako vašu susedku, ktorá je už pripravená ísť na pôrodnú sálu. 

Čo je Hamiltonov hmat?

Hamiltonov hmat je jednou z techník, ktoré sa v pôrodníctve používajú na vyvolanie pôrodných kontrakcií v čase očakávaného termínu pôrodu, prípadne v čase po jeho uplynutí, čiže po 40. týždni. Vykonávať ho môže iba skúsený lekár a podmienkou je aj súhlas pacientky. Hneď ako je maternica oddelená od membrán, ktoré obklopujú dieťa, telo vytvára hormón prostaglandin, ktorý spôsobí kontrakcie a medzi 24 až 48 hodinami sa pôrod začne.

Výhoda Hamiltonovho hmatu je, že pri ňom nie sú podávané pacientke žiadne lieky. Nevýhoda je, že u všetkých žien neprináša očakávaný efekt, časť mám popisuje počas výkonu pálenie, tlak či miernu bolesť. Ako negatívum sa uvádza aj riziko zanesenia infekcie do pôrodných ciest.

Princípom Hamiltonovho hmatu je mechanické oddelenie vaku blán od steny maternice. Účelom je spustenie vylučovania hormónov, ktoré pomáhajú zrelosti a skracovaniu krčka maternice, čo následne vedie k naštartovaniu správnej pôrodnej činnosti a bezpečnému ukončeniu pôrodu. K uvoľneniu blán dochádza počas gynekologického vyšetrenia.

Oddelenie blán lekár vykonáva krúživým pohybom vnútri krčka maternice. Metóda má samozrejme aj svoje kontraindikácie. Nesmie sa vykonávať napríklad u žien, u ktorých sa vie, že majú nízko uloženú placentu.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.om
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healingforthefamily.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia