Poisťovne odporúčajú ženám zvážiť možné riziká pri pôrode v zahraničí

Poisťovne odporúčajú ženám zvážiť
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2020-03-26 17:30:00 |

Kým pred koronavírusovou pandémiou sa niektoré mamy zverili pri pôrode radšej do rúk zahraničných odborníkov, dnes to znamená risk. Čo ak máte dohodnutý termín?

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a rovnako aj obe súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union odporúčajú ženám, ktoré mali naplánované rodiť v susedných krajinách, respektíve v zahraničí, aby v súčasnej situácii súvisiacej s výskytom ochorenia COVID-19 takéto rozhodnutie zvážili. Keďže pôrod patrí medzi neodkladnú zdravotnú starostlivosť, poistenka má podľa VšZP zabezpečenú potrebnú zdravotnú starostlivosť na Slovensku bez ohľadu na to, či mala pôrod dohodnutý v zahraničí.

"Predpokladáme, že poistenky zvážili riziká, ktoré vyplývajú z opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Najmä ak sa epidemiologická situácia neustále mení a jednotlivé krajiny na ňu reagujú stále prísnejšími opatreniami," uviedla pre TASR hovorkyňa štátnej ZP Slávka Gáborová. 

"Pokiaľ pacientka ide rodiť do zahraničia, hradí sa pôrod ako poskytnutá cezhraničná zdravotná starostlivosť. To znamená vo výške úhrady ako na Slovensku. Avšak v momentálnej situácii odporúčame rodiť radšej na Slovensku," uviedol pre TASR hovorca Union ZP Matej Neumann.

Niekoľko otázok na tému pôrodov v zahraničí evidujú podľa PR špecialistu Mateja Štepianského aj v zdravotnej poisťovni Dôvera. "Z pohľadu úhrad za takúto zdravotnú starostlivosť sa zatiaľ nič nemení. Vzhľadom na aktuálnu situáciu je však potrebné počítať s obmedzeniami pri ceste do zahraničia, respektíve s povinnou karanténou po príchode domov," komentoval.
 


Foto:
Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia