Termín má o tri týždne: Takto prežíva rizikové tehotenstvo

Termín má o tri
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Instagram
2020-03-23 10:00:00 |

Na rizikové tehotenstvo nie je vhodný čas nikdy, ale keď budete ešte k tomu rodiť počas zúriacej celosvetovej pandémie koronavírusu, je to o to horšie.

„Pred mesiacom som sa bála, lebo sme sa s manželom nemohli dohodnúť na mene tretieho dieťaťa. Termín pôrodu, 8. apríl, sa rýchlo blížil a nedokázali sme nájsť žiadne, ktoré by sa nám obom páčilo. Teraz by som bola šťastná, keby meno dieťaťa bolo tou najhoršou vecou, pre ktorú by som si museli robiť starosti,“ hovorí Američanka Lauren Wellbank, ktorá sa chystá o necelé tri týždne porodiť. Namiesto radosti a očakávania prežíva chvíle plné obáv. „V stredu som potláčala slzy, keď som sa s pôrodníčkou rozprávala o svojich obavách, že moje dieťatko aj ja pri pôrode zomrieme a ako sa mám zariadiť, keď to na mňa príde a nemocnica bude uzavretá,“ opisuje úprimne svoje pocity, ktoré sú určite podobné tým, aké prežívajú aj ostatné tehotné ženy s blížiacim sa termínom pôrodu  asi po celom svete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lauren Wellbank (@laurenwellbank),

Aké je to byť tehotná počas pandémie

Nikdy nezistená zdravotná komplikácia počas pôrodu prvého dieťaťa spôsobila Lauren masívne krvácanie, ktoré si vyžiadalo dlhodobý pobyt v nemocnici a viacnásobnú transfúziu krvi. Druhé tehotenstvo aj pôrod boli úplne bezproblémovou záležitosťou. „Na základe toho som sa aj teraz cítila sebaisto a dôverovala som lekárom,“ hovorí Lauren. Verila, že posledné okamihy tehotenstva strávi rozprávaním vtipov a bude patriť k tým mamám, ktoré sú nad vecou. „Namiesto toho sa často nachádzam v spálni alebo v kúpeľni, kde môžem plakať bez toho, aby ma deti videli. Žijem v takmer konštantnom strachu, keď premýšľam o všetkých potenciálnych komplikáciách, ktoré by sa mohli počas pôrodu pre koronavírusu objaviť,“ opisuje úprimne svoje pocity.

Najväčšie obavy

„Viem, že výskumy toho ešte neposkytli veľa, ale predbežné zistenia ukazujú, že COVID-19 v neskoršom štádiu tehotenstva nemusí prejsť z mamy na dieťa,“ povzbudzuje seba aj ostatné rodičky, ktoré onedlho privedú na svet svoje bábätko. Seba aj svoju rodinu sa snaží všemožne chrániť pred nákazou a verí, že v tomto smere je vystavená iba veľmi malému riziku. „Ale čo keď moje dieťa a ja zomrieme, lebo zdravotnícky personál v nemocnici môže byť nakazený? Čo ak to na mňa príde a práve vtedy tam nebude dostatok personálu? Čo ak mi nebude mať kto pomôcť, keď začnem krvácať (ako pri prvom pôrode)­? Čo ak nebude dostatok krvi? To sú myšlienky, ktoré mi prechádzajú hlavou, keď odrátavam čas do termínu pôrodou. Namiesto radosti každý nasledujúci deň prináša novú dávku úzkosti a vlnu hnevu“ priznáva Lauen.

To, že naoazj môže prísť k neočakávaným situáciám dokumentuje aj prípad z ružinovskej pôrodnice, kde ordinov lekár pozitívne testvaný na koronsvírus a rodičky museli presnúť do pôrodníc na Kramároch a na Antolskú do Petržalky. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lauren Wellbank (@laurenwellbank),

Ako Lauren dodáva, najhoršie možné scenáre si predstavovala už aj pred tým, než sa objavil koronavírus, no nikdy v nich nebola zahrnutá možnosť, že o pár týždňov bude rodiť uprostred šialenej pandémie, ktorá postihla celý svet. Boli to skôr také typické obavy, aký bude pôrod a podobne. „A teraz premýšľam o niečom úplne inom,“ podotkla.

 Prečo musím zachovať pokoj

„Aj napriek všetkému sa snažím udržať pokoj,“ hovorí Lauren. Čo najnižšia miera stresu je pre budúcu rodičku veľmi dôležitá. Aj ostatným tehotným ženám odporúča, aby dôverovali svojim lekárom a nemysleli len na možné komplikácie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lauren Wellbank (@laurenwellbank),

Lauren netuší, či bude môcť byť manžel pri pôrode alebo nie, to jej zatiaľ doktori nevedeli povedať. V podobnej situácii sa môžu ocitnúť aj mnohé rodičky na Slovensku, lebo pôrodnice u nás prijali viaceré opatrenia. Zakázané sú napríklad návštevy. O tom, či dovolia byť oteckovi pri pôrode závisí od konkrétnej pôrodnice, preto by ste si to mali dopredu zistiť. I keď sa to môže zdať budúcej mamine ako neprimerané, cieľom je ochrana jej aj drobčeka.

„Viem, že nie som jediná, kto sa práve teraz bojí. Všimla som si rovnaký výraz strachu v tvárach mnohých tehotných žien, ktoré stretávam v čakárni na gynekológii. Videla som ich skryté slzy, smútok a sklamanie, ktoré odrážalo moje vlastné a uvedomila som si, že sme v tom spolu. A zrazu som sa necítila sama...,“ dodala Lauren, ktorá nielen sebe, ale aj všetkým mamám praje, aby všetko dobre dopadlo.


Foto: Instagram
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia