Niečo také, ako na tejto fotke rodiacej ženy, ste ešte nevideli

Niečo také, ako na
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Instagram/ NORTHDALLASDOULAS
2019-10-04 00:30:40 |

Snímka rodiacej ženy, ktorá má v spodnej časti chrbta hrču, obletela internet. Má dokumentovať pohyb kostí v tele budúcej mamy. Odborník však pochybuje.

Snímka ukazuje, čoho všetkého je ženské telo schopné. Hrča v spodnej časti chrbta rodiacej ženy je tzv. sakrálny (Michaelisov) kosoštvorec. „Počas druhej pôrodnej fázy sa kosti, vrátane vašej krížovej kosti posunú dozadu a tým sa zväčší priemer panvy. Je to prirodzená a neodmysliteľná súčasť fyziologického pôrodu. Umožňuje to dieťaťu,  aby sa otočilo smerom von,“ uvádza pri fotke na facebookovom profile tehotenské centrum Tangi Birth Services. „Zatiaľ čo sa panva ženy rozširuje, hlava dieťaťa sa formuje - mení tvar, aby prešla panvovými kosťami. Telo ženy a bábätka počas pôrodu jednoducho spolupracujú,“ vysvetľuje centrum.

I keď fotka vyzerá naozaj zaujímavo a predstava, že by sme na nej videli hlavu drobca pohybujúceho sa pôrodnými cestami smerom von, odborníkovi sa to nepozdáva.

„Ak útvar nevznikol umelo vo fotoshope, tak s istotou nejde o hlavičku plodu,“ vyjadril sa pre český denník Blesk popredný pôrodník profesor MUDr. Antonín Pařízek. Podľa neho by však mohlo ísť o zmnoženie tukového tkaniva nad krížovou kosťou ženy. „Počas pôrodu síce prichádza k čiastočnému uvoľneniu panvy, najmä potom v druhej dobe pôrodnej uhýba kostrč rodičky a na druhej strane hlavička plodu čiastočne zmenšuje svoj objem, ale to hovoríme o milimetroch. Toto nie je ten prípad, " dodal odborník k fotke, ktorá sa na internete stala virtuálnou a komentujú ju tisícky ľudí.

Snímka bola pôvodne vytvorená organizáciou North Dallas Doulas Associates, ktorá ju zdieľala v januári na Instagrame. Nedávno ju opäť zdieľalo na facebooku tehotenské centrum Tangi Birth Services a podarilo sa mu ňou riadne šokovať.

Prečítajte si tiež:

Cesnak: V ktorom trimestri si ho môžete bez obáv dovoliť?

Pohľad na mobil zachránil jej nenarodenému dieťaťu život

 

 


Foto: Instagram/NORTHDALLASDOULAS
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: mom.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia