Ste tehotná? Toto by ste mali vedieť o polohe v spánku

Ste tehotná? Toto by
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-10 19:00:00 |

Aby ľudské telo správne fungovalo, potrebuje dobrý spánok. V tehotenstve to platí dvojnásobne. Ktorá spánková poloha je pre nádejné mamičky najpohodlnejšia?

Žena v radostnom očakávaní zažíva hormonálne výkyvy, prírastok hmotnosti, zvýšený stres a úzkosť. Aj preto býva spánok v tehotenstve oproti bežným situáciám nepokojný. Nájsť vhodnú polohu na oddych sa môže zdať ako beh na dlhú trať, ale predsa len existuje jedna, pri ktorej si budúca mamička dostatočne oddýchne.  

Väčšina lekárov odporúča ženám počas tehotenstva, aby spali na ľavom boku s pokrčenými kolenami, uvádza sa na timesofindia.indiatimes.com. Je to jedna z najpohodlnejších polôh na spánok. Keďže sa pečeň nachádza na pravej strane brucha, ležanie na tej ľavej znižuje tlak na veľký orgán, čo uľahčuje jeho fungovanie. Okrem toho spánok na ľavej strane zlepšuje krvný obeh srdca a umožňuje optimálny prietok krvi k plodu, maternici, obličkám a dolnej dutej žile, čo je najväčšia žila v ľudskom tele, ktorá sa nachádza na zadnej brušnej stene na pravej strane aorty.

Ktorým spánkovým polohám sa treba vyhnúť?

Nie je však nič zlé na tom, ak zmeníte polohu spánku. Môžete si taktiež ľahnúť na chrbát alebo na pravú stranu, pokiaľ vám to nie je nepríjemné. Iné to bude počas tretieho a posledného trimestra, kedy už spánok na chrbte nebude taký pohodlný. 

Aj niektorí odborníci to potvrdzujú! Podľa nich by tehotné ženy počas druhého a tretieho trimestra nemali oddychovať na chrbte. Táto poloha kladie celú váhu maternice a dieťaťa na chrbát, črevá a dolnú dutú žilu (IVC). Tlak tak môže spôsobiť bolesti chrbta a gastrointestinálne problémy, čo vedie k hemoroidom a vyvolať hypotenziu (nízky krvný tlak), ktorej následkom sú závraty. Ak sa vám lepšie spí na bruchu, je to v poriadku, no len dovtedy, kým nebude bábätko v brušku väčšie. 

Tipy na dobrý spánok

Vzhľadom na to, že tehotné ženy by mali mať dostatok spánku, je tu niekoľko tipov a trikov, ako to dosiahnuť:

  • Používajte veľa vankúšov. Môžu byť oporou pre nohy, chrbát alebo sa k nim môžete túliť.
  • Dodržiavajte pravidelný spánkový režim.
  • Úplne sa vyhýbajte kofeínovým nápojom, ako sú rôzne malinovky, káva a čierny čaj.
  • Vyhnite sa pitiu príliš veľkého množstva vody alebo konzumácii ťažkého jedla tesne pred spaním. Výsledkom môže byť časté močenie, ktoré narúša spánok.
  • Doprajte si jednoduché jogové pozície, ktoré sú pre vás vhodné. Zbavia vás stresu a uvoľnia telo.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia