Tehotenstvo: Ako sa zachovať, keď začnete krvácať?

Tehotenstvo: Ako sa zachovať,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-14 00:30:00 |

Vynechanie menštruácie je jedným z prvých príznakov tehotenstva. Nie je to tak však vždy. Keď sa objaví krv, určite by ste mali kontaktovať lekára.

Aj keď môžete krvácať a zároveň byť tehotná, vždy je to dôvod na zvýšenie pozornosti. Najčastejšie sa objavuje v prvom trimestri, pripomína portál parents.com. Dôvodov na krvácanie v druhom stave je viacero.

Ak hovoríme o tzv. imlantačnom krvácaní, to má tendenciu prejavovať sa ako svetloružovkasté alebo hnedasté špinenie a vyskytuje sa 10 až 14 dní po počatí. Môže vyzerať ako normálny začiatok menštruácie. Nemusí signalizovať žiadny problém.

Pohlavný styk

Existuje tiež možnosť postkoitálneho krvácania, teda krvácania po pohlavnom styku, hovorí reprodukčná endokrinologička Melissa Esposito. Krvácanie sa môže objaviť aj po gynekologickom vyšetrení v tehotenstve, pretože krčok maternice je v tomto období citlivejší.

Potrat

K samovoľnému potratu dochádza najčastejšie počas prvých 12 týždňov tehotenstva. Potrat (alebo hroziaci potrat) sa zvyčajne prejaví ako krvácanie spojené s kŕčmi. Môžu tiež odchádzať veľké zrazeniny z pošvy. Ak ste tehotná a objaví sa u vás krvácanie, či už s kŕčmi alebo aj bez nich, kontaktujte svojho gynekológa.

Mimomaternicové tehotenstvo

Krvácanie v prvom trimestri môže byť tiež znakom mimomaternicového tehotenstva (keď plod začne rásť mimo maternice, zvyčajne vo vajíčkovode). Intenzita krvácania pri mimomaternicovom tehotenstve môže byť rôzna. Obvykle je spojené s bolesťami na jednej strane podbruška, závratmi alebo točením hlavy. Mimomaternicové tehotenstvo môže byť život ohrozujúce, preto je dôležitá rýchla diagnostika.

Tehotenské komplikácie

Ďalšími dôvodmi, ktoré môžu viesť ku krvácaniu počas prvého trimestra, patrí subchorionické krvácanie (krvná zrazenina, ktorá sa tvorí za vyvíjajúcou sa placentou), infekcia krčka maternice, placenta previa (keď placenta prerastá cez krčok maternice) alebo benígne polypy na krčku maternice.

Počas druhého a tretieho trimestra gravidity môže byť krvácanie tiež dôsledkom vasa praevia (krvné cievy placenty sú na abnormálnom mieste a prechádzajú cez krčok maternice), predčasné odlučovanie placenty (keď sa placenta začína odlučovať od steny maternice predčasne) alebo začína pôrod.

Aj keď je krvácanie v tehotenstve relatívne bežné, nikdy to nie je normálne. Vždy, keď sa krv objaví, je potrebné vyšetrenie odborníkom.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia