KORONAVÍRUS Ste tehotná? Nie ste vo väčšom riziku ako ostatní

KORONAVÍRUS Ste tehotná? Nie
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-13 16:30:06 |

Na rozdiel od chrípky nie je pri koronavíruse u tehotných žien vyššie riziko vzniku závažných symptómov ako u bežnej populácie, upokojujú odborníci.

Aj keď údaje o COVID-19 sú stále obmedzené, zdá sa, že tehotné ženy nemusia žiť v strachu. V súčasnosti nie sú u tehotných žien hlásené žiadne úmrtia na toto ochorenie. Podľa odborníkov treba rátať s tým, že v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch budú pribúdať infikované osoby aj medzi tehotnými ženami, no nezdá sa, že by mali mať výraznejšie zdravotné problémy ako ostatní ľudia alebo sa obávať o zdravie ešte nenarodeného bábätka.

Zo zatiaľ analyzovaných vzoriek 147 chorých tehotných žien v celosvetovom meradle, ktoré robili odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie so sídlom v Číne, zistili určité závažnejšie príznaky u 8 percent z nich a kritické štádium sa prejavilo u jedného percenta. Väčšina zaznamenala iba mierne alebo stredne ťažké príznaky, a hoci existuje jeden hlásený prípad tehotnej ženy, ktorá vyžadovala pľúcnu ventiláciu, dieťa porodila akútne cisárskym rezom a už sa zdravotne úplne zotavila.

Je známe, že imunitný systém tehotných žien sa mení a preto sú vystavené väčšiemu riziku komplikácií spôsobených vírusmi. Napriek tomu nie všetky vírusové ochorenia sú rovnaké a podľa doterajších zistení COVID-19 nespôsobuje u nich výraznejšie komplikácie, ako je to napríklad pri chrípke. I keď riziká vyzerajú v súčasnosti nízke, tehotné ženy trpiace chronickými ochoreniami, napríklad cukrovkou či lupusom, musia byť ostražitejšie.

Malá štúdia z Číny uvádza, že u deviatich sledovaných tehotných žien s pneumóniou COVID-19 boli ich vzorky plodovej vody, pupočníkovej krvi a materského mlieka testované na vírus ako negatívne, rovnako ako výter z krku ich dieťa po narodení. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb sú k dispozícii správy, že SARS, čo je geneticky príbuzný koronavírusu, sa nemôže prenášať cez materské mlieko, ale aj tak môžu existovať riziká. Na webovej stránke centra sa uvádza, že ochorenie môže zvýšiť šancu na potrat či pôrod mŕtveho plodu a vrodené ochorenia, väčšina odborníkov s tým však nesúhlasí. V súčasnosti neexistujú žiadne údaje, ktoré by naznačovali zvýšené riziko potratu alebo predčasného pôrodu. I keď priznávajú, že informácií nie je veľa, výhody dojčenia a udržania blízkeho vzťahu medzi matkou a dieťaťom prevažujú nad rizikami.

Budúce mamy by sa v každom prípade mali vyhýbať verejným priestorom, pravidelne si umývať ruky a necestovať. Samozrejmosťou by malo byť rúško.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: https://www.sciencealert.com/

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia