Nadmerné zvracanie v tehotenstve: Vojvodkyňu Kate sužovalo trikrát

Nadmerné zvracanie v tehotenstve:
Ilustračné foto
Zdroj: foto: sita.sk/AP
2020-01-21 09:00:39 |

Cítite sa asi tak, ako keby vám niekto išiel vytrhnúť žalúdok a máte pocit, že horšie to už byť nemôže. A čo viac, môže to tak byť počas celého tehotenstva!

Na rozdiel od "klasických" ranných nevoľností tieto tehotnú ženu paralyzujú tak, že nie je schopná ani vstať z postele. Odhaduje sa, že hyperemesis gravidarum, teda nadmerné zvracanie počas tehotenstva, postihuje zhruba 3% tehotných žien. 

Príčina nie je jasná, no v lekárskych publikáciách sa dočítate, že zvracanie spôsobujú hormonálne zmeny. Dlhotrvajúce zvracanie tehotnú ženu ohrozuje stratami tekutín aj živín, preto je veľmi často nutná hospitalizácia. Asi najznámejšou budúcou mamou, ktorá má s týmto stavom bohaté skúsenosti, je britská vojvodkyňa Kate, manželka princa Williama. Tú nadmerné zvracanie obmedzovalo pri všetkých troch tehotenstvách. Musela dokonca vynechať aj jeden z najdôležitejších dní v živote svojho najstaršieho syna, princa Georga, ktorého nemohla spolu s Williamom odprevadiť pri jeho prvej ceste do školy. V ten deň ju nevoľnosti sužovali tak veľmi, že vystúpenie na verenosti neprichádzalo do úvahy a zastúpila ju riaditeľka školy, ktorá vedn s Williamom viedla malého princa za ruku, aby mu dodala odvahu. Vtedy Kate nosila pod srdcom Georgovu mladšiu sestričku, princeznú Charlotte. 

Nastávajúca mama zvracia nezávisle od jedla, je zoslabnutá, vychudnutá a dehydrovaná. Často sa pridružia aj teploty, koža je suchá a môže byť aj mierne žltkastá. Pri hospitalizácii sa vyšetrujú minerály, ketóny a vykonávajú sa pečeňové testy. Hrozí poškodenie tkaniva pečene. V ľahších prípadoch pomáhajú režimové a diétne opatrenia, v ťažších je nutná infúzna terapia.

Zvracanie by sa nemalo podceňovať

Zvracanie v tehotenstve by sa nemalo brať na ľahkú váhu, zvlášť, keď sa zhoršuje. Dôležitú úlohu zohráva správna životospráva, ktorá má byť pravidelná a po menších dávkach, a pitný režim.

Čo ste možno o hyperemesis gravidarum nevedeli:

1. Zasiahne vás to ako blesk z modrého neba. Jednu minútu je vám skvele a na tú ďalšiu už rýchlo hľadáte toalety. A tento stav vás tak skoro neopustí.

2. Lieky proti nevoľnosti môžu pomôcť, ale len trošku. Síce neprestanete vracať, ale budete „fungovať“.

3. Jedzte všetko, čo vám nespôsobuje nevoľnosti. Aj za cenu, že je to nezdravé! Donuty? Šišky? Vajcia na mäkko? Ak máte v jedálničku niekoľko jedál, ktoré vám nespôsobia nevoľnosť, tak do toho. Áno, máte síce v ústach „plechovú chuť“ ale nevadí, pretože vášho drobčeka zásobujete jedlom. Hlavne nezabúdajte pravidelne jesť a piť. Aj keby to malo znamenať jedno sústo a dúšok vody každú pól hodinu. NEVADÍ! 

4.  Vôňa otočí vašim žalúdkom. Chodiť po obchodoch? Priam misia nemožná. V tehotenstve sú pachy vôňou a vôňa vám môže zapáchať. Takže ak vám vonia čerstvo umytý chodník, dym či iné zvláštnosti, nech sa páči. Snažte sa vyhľadávať obchody či lokality, kde vám to vonia.

5. Mnoho ľudí si myslí, že ste kráľovnou dramatických scén a že len preháňate, pretože ste unavené, tehotné a búria sa vám hormóny. A vaša odpoveď? „Keď nezažijete, nepochopíte.“

6. Porodíte a všetko sa dá do normálu.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: realsimple.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia