Ste tehotná alebo dojčíte? Tohto sa čo najskôr zbavte!

Ste tehotná alebo dojčíte?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-08-22 08:30:48 |

Zoznam stopiek a zakázaných vecí v tehotenstve a počas dojčenia je dosť dlhý, obozretnosť je však v tomto prípade na mieste. S čím prišli najnovšie vedci?

Tehotné ženy, ktoré sa nevzdajú parfémov a používajú rôzne plastové veci, s najväčšou pravdepodobnosťou porodia deti, ktoré nedokážu chápať zložitejšie myšlienky. Experti z illinoiskej univerzity naliehajú, aby prestali používať parfémy a plastové veci - najmä rôzne nádoby, misky a poháre, ktoré prichádzajú do styku s potravinami. Ako uviedla Danica Juraska, hlavná autorka aktuálnej štúdie, počas ktorej výskumníci dávali tehotným samiciam potkanov do jedla ftaláty, chemické látky nachádzajúce sa v plastoch a vonných látkach, výsledky ich šokovali. Kým potomstvo týchto potkanov "prešlo" obdobím detstva a puberty podobne ako potomstvo potkanov neprikrmovaných chemickými látkami z plastov, v dospelom veku sa správali tieto jedince úplne inak. Na rozdiel od potkanov nevystavených chemikáliám neboli schopné vnímať rôzne koncepty a vôbec sa nedokázali prispôsobiť zmenám.  "Dopad týchto látok na vývoj mozgu je až priveľmi škodlivý," skonštatovala odborníčka.

"Ak používate parfémy a plastové nádoby, môžete spôsobiť dlhodobé poškodenie vývoja mozgu vášho nenarodeného dieťaťa," zdôrazňuje Juraska. Podľa nej výsledky štúdie úplne jednoznačne ukázali, že ftaláty veľmi negatívne ovplyvňujú kognitívne schopnosti. "Je to cena za pohodlie moderného života. Ale táto cena je príliš vysoká," pripomína výskumníčka.  

Na štúdii Juraska spolupracovala s kolegyňou Susan Schantzovou, ktorá študuje endokrinné disruptory v moderných výrobkoch. Chemické látky, ktoré primiešavali do sušienok pre tehotné samice potkanov, boli zhodné s chemikáliami zistenými v moči miestnach tehotných žien. Po tom, ako mali potkany potomstvo, sledovali ho po zvyšok života, čo je zhruba jeden rok. Kým u matiek nezistili výskumníci žiadne zmeny, u potomstva sa zmeny v mozgu výrazne prejavili vo veku okolo 90 dní (ekvivalent 20 rokov u človeka). Ich kognitívne schopnosti boli neporovnateľne slabšie ako u ostatných potkanov.

V súčasnosti doktorky Juraska a Schantz skúmajú, ktoré ftaláty patria k najškodlivejším. Ako konštatujú, určite sa im nebude dať úplne vyhnúť, ale je na ženách, aby ich počas tehotenstva a dojčenia v čo najvyššej miere bojkotovali. "Moja rada znie vyhnúť sa plastovým nádobám na jedlo, ohrievaniu jedla v plastových nádobách, nápojom v plastových hrnčekoch,  parfémom a sprejom, ako aj osviežovačom vzduchu v domácnosti i v aute," apeluje Juraska na ženy.

Prečítajte si tiež:

Tehotenstvo: Toľkoto by ste mali pribrať v jednotlivých trimestroch

Svrbiacu pokožku v tehotenstve neignorujte, ide o život

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia