TEHOTENSTVO: Toľkoto by ste mali pribrať v jednotlivých trimestroch

TEHOTENSTVO: Toľkoto by ste
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-08-17 08:30:09 |

Zistite, či vaša hmotnosť v tehotenstve stúpa naozaj prirýchlo alebo patríte k budúcim mamám priam s tabuľkovými parametrami.

Hoci celý svet môže vidieť, že ste tehotná, vypočuť si slová: „Ach, môj bože, ty si veľká ako dom!" nie je presne to, po čom túžite. Iste, každý ráta s tým, že v tehotenstve nejaké to kilo priberiete, ale najmä pri prvom dieťati ženu zmeny jej tela prekvapia – nielen rastúce brucho, ale aj veľké prsia, hrubšie stehná, väčší zadok...  Niektorá priberie ledva zopár kíl, iná aj 35. Priveľký nárast hmotnosti nesúvisí vždy s prejedaním sa, ale napríklad so zadržiavaním vody v tele či vážnou tehotenskou komplikáciou - preeklampisou.

Stupnica, ktorú prinášame, je iba orientačná, tak sa nestresujte, ak ručička na váhe ukazuje u vás niečo iné. Stres je to posledné, čo budúca mama k životu potrebuje. "To, koľko by ste mali v tehotenstve pribrať, závisí najmä od vášho indexu telesnej hmotnosti (BMI) pred tým, ako ste otehotneli," vysvetľuje odborníčka Patricia Lo.

U žien s normálnym BMI (18,5 až 24,9) sa odporúča pribrať 11 až 16 kg.

Ženy s nižšou hmotnosťou (BMI nižšie ako 18,5) majú "viac voľnosti" a je vhodné, ak počas tehotenstva naberú od 12,5 do 18 kíl.

Budúce maminy s nadváhou (BMI medzi 25 až 29,5) by mali pribrať zhruba od 7 do 11,5 kg.

Obézne ženy (s hodnotou BMI nad 30) by sa mali snažiť udržiavať hmotnosť tak, aby pribrali od 5 do 9,5, maximálne do 10 kilogramov.

V prípade, že čakáte dvojičky či viacerčatá, bude ručička na váhe ukazovať samozrejme viac.

Vo všeobecnosti by ste mali v prvom trimestri pribrať okolo dvoch kilogramov. Niektoré budúce mamy  tomto období dokonca aj schudnú, lebo ich trápia ranné či celodenné nevoľnosti a averzia k potrave. Mnohé si preto zmeny hmotnosti a telesných proporcií všimnú až v druhom trimestri.

To, koľko by ste mali pribrať v druhom a treťom trimestri, sa opäť odvíja od vášho BMI.  Ak máte podváhu alebo normálnu hmotnosť, malo by to byť okolo pol kila týždenne, žena s nadváhou by mala pribrať týždenne do 30  dkg a ak ste obézna, ideálne je, ak ručička na váhe ukazuje týždenný prírastok hmotnosti o 20 až 25 dkg, teda maximálne štvrť kila.

Pre toto je nárast v hmotnosti v tehotenstve dobrý

1. Je to dôležité pre dieťa. Rastúci človiečik potrebuje vaše kilá na podporu vývoja, aby mohol rásť a byť silný. Ženy, ktorý prírastok na váhe je nízky, majú vyššie riziko predčasného pôrodu alebo pôrodu dieťatka s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

2. Priberanie súvisí do veľkej miery s hormónmi. Vďaka nim majú pre vás niektoré potraviny neodolateľnú chuť a telo prechádza do režimu ukladania kalórií do tukových zásob, ktoré sa neskôr použijú na výživu dieťaťa.

3. Vaše prsia vyzerajú fantasticky. Môžete očakávať, že v tejto partii priberiete minimálne kilo, lebo do pŕs sa naberá tekutina a zväčšujú sa mliečne žľazy.

4. Zväčší sa vám zadok. nejde o trvalý stav, ale mať aspoň na niekoľko mesiacov krásny zadok podobný preslávenému pozadiu Jennifer Lopez  nie je predsa na zahodenie.

5. Tehotenské kilá obvykle nezostanú natrvalo, i keď tvar tela sa obvykle úplne do pôvodnej formy nevráti. Bude trochu iné, ženskejšie. Hneď pri pôrode stratíte cca. 5 kg, v ktorých je dieťa, plodová voda a placenta. O niekoľko týždňov sa dostanú do rovnováhy aj hormóny a umožnia tak telu uvoľniť hmotnosť zadržiavanej tekutiny, ktorú dovtedy zadržiavalo a riešilo zásoby tuku. Ak ste v tehotenstve nepribrali príliš veľa kíl z prejedania, vyvážená strava a mierne cvičenie vám pomôžu pri postupnej strate vyššej hmotnosti.

Prečítajte si tiež:

ZÁZRAK: Bábätko počas nehody doslova vyletelo z matkinho lona

Toto hovorí o dieťati denná hodina, v ktorej sa narodilo

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia