Tehotenstvo: S horúčavami sa nezahrávajte. Koľko by ste mali denne vypiť?

Tehotenstvo: S horúčavami sa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-21 13:45:00 |

Extrémne horúčavy, ktoré u nás panujú, sú zaťažkávajúce pre všetkých, pre tehotné ženy o to viac. Dbajte na to, koľko čoho vypijete.

I keď väčšinu budúcich mamičiek trápi časté močenie a neraz aj inkontinencia, nemal by to byť dôvod na obmedzovanie príjmu tekutín. Nedostatok vody môže viesť k zápche, nadúvaniu, zápalom močového mechúra, hemoroidom, podráždeniu, únave či dokonca k problémom činnosti pečene a ľadvín. Ubližujete nielen sebe, ale aj bábätku. Voda totiž dopravuje dieťatku živiny, ktoré sú dôležité pre jeho zdravý rast.

Dehydratácia môže spôsobiť kontrakcie a predčasný pôrod. Ženám sa s vodou spája aj zadržiavanie vody v tele a opuchy. Myslia si, že vznikajú pre veľký príjem tekutín. Pravdou však je, že ak pijeme dostatočné množstvo tekutín, telo si nemusí vytvárať rezervy a vodu v tele zadržiavať. 

Pite správne!

Odborníci tvrdia, že denný príjem tekutín budúcej maminy by nemal klesnúť pod 1,8 l denne. 

Ideálny priemer je 2,5 l vrátane tekutín z jedla.

Ak dojčíte, mali by to byť až 3 l, pretože veľká časť tekutín ide do materského mlieka. Ich nedostatok môže znížiť tvorbu materského mlieka.

 

Čo áno a čo nie?

Vyhnúť by ste sa mali presladeným nápojom, ktoré obsahujú veľa chemikálií. Ochuteným vodám sa však vyhýbať nemusíte. Stačí si len vyberať tie, ktoré sú bez cukru, kalórii a sladidiel.

Pozor tiež na bublinkové nápoje. Tie môžu spôsobiť prekyslenie organizmu, nadúvanie či zhoršovať nevoľnosť. Vyhýbajte sa nápojom s obsahom alkoholu, kofeínu, teínu, chinínu a niektorým bylinkovým čajom.

Siahnite radšej po ovocných džúsoch, zeleninových šťavách, ovocných čajoch a povoleným bylinkovým čajom.

Ideálne je, ak pijete čistú pramenitú vodu, ktorá je „živá“, a teda bez chemických úprav. Takáto voda je pre telo najprirodzenejšia a nezaťažuje organizmus.

S minerálkami ale opatrne! Vyššia mineralizácia môže negatívne ovplyvniť krvný tlak a zaťažiť funkciu ľadvín. Nadmerné množstvo soli v minerálke môže spôsobiť zadržiavanie vody v tele a opuchy. Obmedzte ich a radšej striedajte. Preháňať by ste to nemali ani s čiernym a zeleným čajom či kolovými nápojmi.


Sedem varovných príznakov v tehotenstve


 

Deti treba núkať

Zvlášť dôležitý je pitný režim detí a novorodencov. Deti nemajú dostatočne vyvinutý pocit smädu. Voda u novorodenca pritom tvorí až 80% telesnej hmotnosti. Látková premena u dieťaťa prebieha rýchlejšie, o to dôležitejšie je teda pravidelný prísun tekutín. K dehydratácií u malého drobčeka prichádza oveľa rýchlejšie, ako v prípade dospelého človeka. Malým deťom je nutné núkať pitie neustále. Dbajte však na správny výber vody. Ak chcete, aby bolo vaše dieťa zdravé, naučte ho piť pramenitú vodu či dojčenské vody. Zaužíva si tak, že mu najlepšie uhasí smäd a navyše je pre jeho telo najprirodzenejšia. Sladké nápoje mu smäd nielenže neuhasia, ale začne im dávať pred živou vodou prednosť a to pre ich organizmus predstavuje úplnú katastrofu.

 

Zvoľte správnu vodu pre bábätko

Príprave príkrmov pre bábätká musíme venovať zvláštnu pozornosť. Detský organizmus si s veľkým obsahom minerálnych látok nevie dať rady. Mnoho z nás prevára kohútikovú vodu, čím sa snažíme zlikvidovať choroboplodné zárodky či minerály, ktoré by deťom mohli uškodiť. Ublížiť im môžu najmä dusičnany. Ich vysoký obsah môže mať za následok vznik methemoglobinémie, čo znamená, že kyslík sa neprenáša k tkanivám orgánov a trpia všetky, najviac mozog. Následok môže byť katastrofálny - dusenie až smrť. Vyberajte preto radšej z dojčenských vôd, pri ktorých si môžete byť istí, že neobsahujú žiadne škodlivé látky ani nadmerné množstvo minerálov či dusičnanov, ktoré by mohli doteraz nevyvinutému organizmu bábätiek uškodiť.

Prečítajte si tiež:

Voda: Čo robí s detským organizmom?

Malinovky sa do pitného režimu nerátajú

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia