Mamou po štyridsiatke? Pozor, hrozí vám mŕtvica!

Mamou po štyridsiatke? Pozor,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-29 00:30:22 |

Tak toto nie je práve najpríjemnejšia správa pre ženy, ktoré porodili svoje dieťa až po štyridsiatych narodeninách. Vedci zistili, že im hrozí omnoho väčšie riziko mŕtvice.

Odkladáte si materstvo na neskôr? Len aby ste neprepásli vhodný čas! Už vieme, že s pribúdajúcim vekom sa znižuje plodnosť, je väčšie riziko vrodených chýb u bábätka a tiež hrozí častejšie predčasný pôrod. Teraz, prichádza ďalšia zlá správa pre staršie mamy – z výsledkov veľkej štúdie univerzity v Minnesote vyplýva, že oproti mladším mamám majú až o 60 percent vyššie riziko mŕtvice. Dôvod, prečo to tak je, vidia odborníci v tom, že ženy po štyridsiatke majú častejšie vyšší cholesterol, trpia vysokým krvným tlakom či cukrovkou. Varujú, že rozhodnutie mať bábätko po 40-tych narodeninách môže maž dlhodobé negatívne následky na ich zdravie.

Experti skúmali až 72 000 žien počas 12 rokov. Päť percent z nich rodilo po štyridsiatke. V tejto skupine bola až o 70 percent vyššia pravdepodobnosť, že v neskoršom veku zomrú na kardiovaskulárne ochorenie, dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že sa stretnú s mŕtvicou spôsobenú krvácaním do mozgu a o 60 percent vyššia pravdepodobnosť, že ich postihne ischemická cievna mozgová príhoda spôsobená krvnou zrazeninou. Tiež sa o pätinu zvýšilo riziko infarktu.


Známe ženy, ktoré sa štyridsiatky nezľakli


Aj napriek týmto alarmujúcim štatistikám môžeme staršie maminy upokojiť – celkovo riziko zdravotných komplikácií, ktoré experti popisujú, je nízke. Inými slovami, u mladších mám je riziko tak nízke, že zvýšené riziko u starších mám je tiež minimálne. „Najmä staršie ženy si však musia byť v neskorších fázach tehotenstva vedomé zvýšeného rizika a prijať opatrenia na posilnenie kardiovaskulárneho systému,“ hovorí vedúci štúdie Adnan Qureshi. Lekári starších rodičiek musia podľa experta ostražitejšie sledovať rizikové faktory a podrobiť ich viacerým testom, aby mohli zasiahnuť pri predchádzaní mŕtvice a kardiovaskulárnych ochorení.

Mimochodom, bezdetné ženy tiež čelia podľa inej štúdie viacerým zdravotným rizikám. Takže... Dá sa určiť, čo je pre nás najlepšie? Dôležité je, ako to cítime a keď je žena pripravená mať dieťa aj v neskoršom veku, môže mu dať možno viac a byť s ním dlhšie ako mladšia mamička. Dôležité je však brať ohľad na svoje zdravie. To by malo byť prioritou v rozhodovaní.

Prečítajte si tiež:

Svieži závan súčasnosti: Vzdelané ženy majú viac detí

Desať výhod, keď porodíte po 35-tych narodeninách

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia