Môže vám v tehotenstve ublížiť počítač či mikrovlnka?

Môže vám v tehotenstve
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-12 00:01:08 |

Nosíte pod srdcom bábo a každý deň sadáte v práci k počítaču s obavami, či mu elektromagnetické pole nemôže ublížiť? Prečítajte si, čo na to hovoria odborníci.

V tehotenstve je žena určite zraniteľnejšia ako inokedy, lebo už nie je zodpovedná iba za seba, ale aj za  drobčeka v brušku. Neznamená to však, že by mala nasledujúce mesiace prežiť niekde vo vzduchoprázdne, kde nehrozia žiadne riziká. Dôležité je urobiť maximum pre to, aby sme zbytočne neohrozovali seba ani bábätko, no netreba slepo veriť každej informácii, ktorá sa k nám dostane. Ako je to teda s tými počítačmi či žiarením z mikrovlnky?

Používanie počítačov a inej elektroniky skúmajú experti dlhé roky. Všímajú si najmä súvislosť medzi elektromagnetickým žiarením a potratmi. K akému záveru prišli? „Ak tehotná žena sedí spredu, teda pred obrazovkou počítača, nie sú známe žiadne riziká zvyšujúce možnosť potratu alebo spôsobenia vrodených chýb u bábätka,“ upokojuje genetická poradkyňa Iori Wolfe. Zároveň však upozorňuje, že niekoľkohodinové sedenie pri počítači či televízii nie je v tehotenstve dobré pre krvný obeh.“Ak chcete, aby vám krv v tele dobre cirkulovala, každú hodinu sa postavte a trochu poprechádzajte,“ radí. „Pomáha to aj pri bolestiach chrbta, ktorým sa v tehotenstve nevyhnete,“ dopĺňa ju pôrodník Russell Turk.

 


Eliminujte BPA, ochránite pľúca bábätka


 

Zbavili ste sa pre istotu mikrovlnky?

Jedným zo strašiakov tehotných žien je aj žiarenie z mikrovlnnej rúry, preto ju mnohé v tomto období vôbec nepoužívajú, aj keď bežne patrí k ich kuchynským pomocníkom. Odborníci tvrdia, že ani tu nie je miesto na vážne obavy. „Neexistuje ani jeden jediný vecný výskum, ktorý by podporoval akékoľvek obavy týkajúce sa používania mikrovlnky počas tehotenstva,“ hovorí gynekologička Jennifer Niebyl. Ak je kvalitná, určite podľa nej nie je tehotná žena vystavená žiadnemu významnému žiareniu.

Odborníčka Penelope Morrison Bosarge zdôrazňuje, že konštrukcia mikrovlnných rúr sa počas mnohých rokov používania natoľko zlepšila, že k úniku radiácie dochádza naozaj len výnimočne. Ak však máte doma starý model, ktorý je poškodený, odporúča zbaviť sa ho, lebo žiarenie môže skrz takúto rúru unikať.

Ako zistíte, či je vaša mikrovlnka súca do šrotu? Jednoducho – otvorte dvierka a vložte medzi ne a pevný kraj prúžok papiera. Keď po zatvorení dvierok papierik voľne prekĺzne, tesnenie nie je v poriadku. Môžete ho buď opraviť alebo sa s týmto pomocníkom radšej rozlúčte. Ak mikrovlnka testom prešla úspešne, môžete ju bez obáv používať, no nie je múdre počas prevádzky stáť priamo pred ňou. Radšej počkajte na inom konci miestnosti. Doteraz neboli uskutočnené žiadne vedecké štúdie, ktoré by mohli potvrdiť alebo vyvrátiť teóriu, že by žiarenie z mikrovlnky mohlo spôsobiť poškodenie plodu.


Škodí bábätku farbenie vlasov v tehotenstve?


 

Pijete vodu z vodovodu alebo minerálky?

Aj keď v reklame sa spieva: Pite čistú vodu, vodu z vodovodu, mnohé budúce maminy sú opatrné a dávajú prednosť baleným pitným vodám alebo minerálkam. Odborníci sa však prikláňajú skôr k vode z vodovodu, ktorá je obvykle kontrolovaná a nebezpečné chemické látky, ako napríklad arzén, sú prítomné v stopových množstvách, ktoré zdravie nijako neohrozujú. Naopak, kvalita vôd balených v PET fľašiach môže byť horšia čo sa týka zloženia aj kvality, ktorá závisí tiež od spôsobu skladovania.

Voda z kohútika na rozdiel od balených vôd obsahuje tiež fluorid, ktorý je nevyhnutný pre zdravé zuby. Práve v tehotenstve zvýšený prietok krvi do všetkých tkanív, vrátane ďasien, robí zuby obzvlášť náchylnými na kazy. Dôležité je nechať vodu chvíľu odtiecť, aby sa vyplavili nečistoty. Niektorí odborníci odporúčajú nechať vodu asi minútu odtiecť, potom si nabrať napríklad do sklenej dózy a piť najskôr po hodine. Nemali by ste však piť vodu, ktorá stála dlhšie ako 24 hodín. Samozrejme, ak viete, že v oblasti, kde žijete, je pitná voda kontaminovaná, vyhnite sa jej. 

 

Mohlo by vás zaujať:

Ukážeme vám, akú veľkosť má bábätko v brušku

Bolesti hlavy v tehotenstve: Kedy sú nebezpečné?

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia