Maminy, na toto si dajte pozor!Nečakaný vplyv sladkých nápojov na dieťa

Maminy, na toto si
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-28 00:30:00 |

Zdravá výživa v tehotenstve ovplyvňuje vývoj dieťaťa. Rovnako dôležitá je však aj strava matky po pôrode. Prečo si treba dávať pozor na to, čo má matka na tanieri?

Podľa novej štúdie má veľký vplyv na zdravie novorodenca strava po pôrode. Konkrétne upozorňuje na pitie sladkých nápojov, ktoré vplývajú na mlieko dojčiacich matiek. Zistili to vedci z Children’s Hospital v Los Angeles, podľa ktorých sladké limonády môžu mať za následok zlý duševný vývoj detí, ako sa píše na eurekalert.org. Najhoršie na tom je, že tento stav môže pretrvávať dlhé roky! Štúdia bola zverejnená v odbornom magazíne The American Journal of Clinical Nutrition.

Riziká spojené s konzumáciou cukru

Ako dodávajú výskumníci, strava s vysokým obsahom cukru prináša viacero rizík. Okrem toho, že sa z nej priberá, spôsobuje vyššie riziko cukrovky 2. typu, negatívne vplýva na pečeň a môže byť za vznikom srdcových chorôb.

Podľa doktora Michaela Gorana cukor ovplyvňuje zdravie celej rodiny. Už v predchádzajúcich štúdiách sa mu podarilo odhaliť, že matkám, ktoré dávajú prednosť sladkým nápojom vo svojom jedálníčku po tehotenstve, hrozia pribúdajúce kilogramy. Teraz v novej štúdii prišiel na to, že matka môže svoje dieťa vystaviť cukru aj prostredníctvom materského mlieka.

Nižšie mentálne schopností u detí

Vedci skúmali, ako negatívne vplývajú sladké nápoje na rast dieťaťa dva roky po narodení. Predmetom výskumu bolo 88 matiek, ktoré oboznámili vedcov o tom, ako často pili sladké nápoje počas prvého mesiaca dojčenia. Následne sa hodnotili mentálne schopnosti detí pomocou stupnice vývoja dieťaťa tzv. Bayley-III (Bayley Scales of Infant Development). Ide o stupnicu, ktorá sa zameriava na motorické schopnosti, kognitívny vývoj a sociálne-emocionálne správanie. Výsledky boli jednoznačné. Deti matiek, ktoré konzumovali viac sladkých nápojov po pôrode, dosahovali v hodnotení nižšie skóre.

Dojčenie má množstvo výhod pre dieťa. Preto je veľmi dôležité, čo matky jedia a pijú, keďže to môže mať vplyv na materské mlieko. Podľa Gorana je vyhýbanie sa nadmerného príjmu cukru po pôrode cestou k tomu, ako docieliť zdravý vývoj svojho dieťaťa.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia