Toto sa stane, ak si nedáte v tehotenstve pozor na jedlo

Toto sa stane, ak
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-08 13:30:30 |

O tehotenstve už neplatí, že by mamička mala jesť za dvoch. Vedci zistili, že čím nezdravšie sa tehotná žena stravuje, tým je dieťa náchylnejšie na obezitu.

Bojujete s tehotenskými chúťkami, neviete odolať a rozhodli ste sa, že sa počas tehotenstva nebudete v ničom obmedzovať? Nuž, možno by ste svoje plány mali trochu prehodnotiť a nastaviť si zdravý jedálniček. Vedci totiž definitívne potvrdili, že tučné jedlá a neprimeraný kalorický príjem počas tehotenstva zvyšuje riziko, že dieťa bude v detstve obézne.

Výskumníci na univerzite v Ohiu skúmali štyri skupiny samičiek myší. Prvej skupine podávali počas gravidity vyváženú, zdravú potravu, kým druhej skupine podávali potravu bohatú na tuky. Tretia a štvrtá skupina boli potomkami prvej a druhej skupiny. Keď myši dospeli, obe skupiny boli kŕmené zdravou stravou bohatou na živiny a následne boli testované. V teste labyrintom sa výrazne lepšie darilo myšiam, ktorých matky dostávali počas tehotenstva zdravú stravu, na rozdiel od myší, ktorých matky prijímali tučnú stravu.

Výskumníci tak zároveň zistili, že zdravá, racionálna strava prijatá počas tehotenstva neovplyvňuje len obezitu, ale môže mať vplyv aj na inteligenciu dieťaťa. Podľa vedcov deti, ktoré jedia zdravo, majú tendenciu učiť sa rýchlejšie a majú lepšiu pamäť. Štúdia však zároveň potvrdila, že zdravé návyky v detstve môžu zvrátiť sklony k obezite, získané počas tehotenstva matky.

Nie je to prvýkrát, čo vedci upozorňujú na dôležitosť vyváženej stravy počas tehotenstva a vyvracajú tak mýty o mamičkách so „šialenými chuťami“. V júni v roku 2016 sa vedci z Washingtonskej univerzity zamerali na vplyv nadmerného príjmu živočíšnych tukov počas tehotenstva na plod dieťaťa. Zistili, že u dieťaťa matky, ktorá si v tehotenstve nedávala pozor na kalorický príjem, hrozí, že sa uňho do šiesteho roku života rozvinie nábeh na obezitu až obezita.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Veci, ktoré by muži mali vedieť o tehotných ženách

Tehotenské mýty: O čom napovedá špicaté brucho, veľký zadok či pálenie záhy?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia