Tehotenstvo a železo: Prečo a koľko ho potrebujete?

Tehotenstvo a železo: Prečo
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-13 00:30:05 |

Určite ste už počuli, že dostatok železa v tehotenstve je veľmi dôležitý. Premýšľali ste však nad tým, prečo je tento minerál taký zásadný a ako môžete zistiť, či ho máte dostatok?

K najdôležitejším funkciám železa patrí prenos kyslíka po celom tele cez hemoglobín. V tehotenstve, keď vaše telo dodáva krv a kyslík aj dieťatku, sa preto dopyt po železe zvýši. Reálne preto tehotná žena potrebuje dvojnásobné množstvo železa, čo je asi 27 mg denne. „Všeobecne platí, že väčšina žien, ktoré majú dostatočné zásoby železa, užívajú prenatálne vitamíny a jedia normálnu stravu pravdepodobne nebudú musieť železo dopĺňať,“ hovorí gynekologička Melissa Goist.

Nedostatkom železa, tzv. anémiou, ktorá je typická skôr pre neskoršie mesiace tehotenstva, trpí 15 až 25 percent žien. Obvykle stačí tento minerál doplniť vo forme tabletiek, príp. sirupu, obohatiť stravu o červené mäso a listovú zeleninu a všetko sa rýchlo napraví. Pri ťažkej anémii, ktorá našťastie nie je až taká častá, môže prísť k predčasnému pôrodu, bábätku hrozí nízka pôrodná hmotnosť a tiež môže prísť k úmrtiu drobčeka alebo mamy.

Ako zistíte, že máte nedostatok železa?

Nedostatok železa odhalí gynekológ pomocou krvných testov, ktoré sa robia počas tehotenstva. „Pri nedostatku železa sa tehotná žena cíti mizerne. Môže viesť k neskutočnej únave a závratom, čo je popri klasických tehotenských ťažkostiach a pocitoch dvojnásobná pohroma,“ opisuje Goist. Ak teda pocítite okrem takej tej klasickej tehotenskej únavy nejaké nezvyčajné príznaky, vrátane vyčerpania, ktorá vážne narúšajú váš deň a pohodlie,  zmieňte sa o tom pred vašim lekárom. Hladina železa je obvykle najvyššia ráno a najnižšia večer.

Prijímate správne množstvo železa?

Riziko, že by ste v tehotenstve mali železa až príliš, je len veľmi malé. Tak, ako nie je dobré mať ho málo, nie je dobré ani mať ho priveľa, preto by ste nemali užívať železo bez porady s lekárom.  Okrem iného by vás trápili neznesiteľné zápchy, ktoré sú pre obdobie tehotenstva, keď sa spomalí činnosť čriev, aj tak typické. Železo ich má, bohužiaľ, na svedomí tiež. Niekedy je potrebné tabletky železa alebo sirup zmeniť – kým niektoré výživové doplnky vám môžu spôsobovať zápchy, iné sú pre váš organizmus omnoho vhodnejšie. Niektoré napríklad obsahujú zároveň aj zmäkčovadlo stolice.


Prečítajte si: Týmto bylinkovým čajom sa v tehotenstve vyhýbajte


Pridajte železo prirodzene do jedálnička

Dôležité je železo do stravy nielen pridať, ale úlohu zohráva aj to, ako ho pridáte. Nie všetky potraviny, ktoré ho obsahujú, sú rovnako dobre vstrebateľné. Železo nachádzajúce sa v mäse vstrebáva organizmus lepšie než železo rastlinného alebo anorganického pôvodu. V tehotenstve by ste preto mali mať na tanieri aspoň dva razy týždenne červené mäso, nezabúdajte na ryby a tiež hydinu. V strave tehotnej ženy by nemala chýbať ani fazuľa, listová zelenina, sušené ovocie, vajcia a celozrnné výrobky.

To, ako vaše telo absorbuje železo, závisí do značnej miery aj od toho, s čím ho budete konzumovať. Potraviny obsahujúce vápnik, ako je napríklad mlieko, syry či jogurty, schopnosť organizmu absorbovať železo znižujú. Mal by medzi nimi byť preto odstup minimálne dvoch hodín. Rovnako tak je to aj s užívaním magnézia, lebo železo a magnézium sa tiež navzájom vylučujú. Vhodná nie je ani káva, čokoláda a čaj, vyhýbajte sa tiež kombinácii železa a orechov.

Naopak, vitamín C vstrebávanie železa podporuje. Ideálne je preto popri konzumácii železa, najmä z rastlinných zdrojov, popíjať nejaký pomarančový džús alebo citrónovú vodu. Citrónom je vhodné aj dochucovať čo najviac jedál.

Dobrou správou je, že aj keď budete v tehotenstve trpieť anémiou, s veľkou pravdepodobnosťou sa po pôrode hladina železa upraví. Do normálu by sa mala vrátiť do šiestich týždňov po pôrode. Ak však budete mať hladinu železa stále nízku, naďalej užívajte výživové doplnky, ktoré ho obsahujú a konzumujte stravu naň bohatú.

Prečítajte si tiež:

Vitamín D: V zime je jeho dopĺňanie veľmi dôležité

Top potravina v tehotenstve: Čokoláda!

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia