Nejedzte vajíčka, bábo bude smrdieť, odkazujú Mexičanky

Nejedzte vajíčka, bábo bude
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-15 00:01:39 |

Tehotné ženy po celom svete sú bombardované názormi o tom, čo jesť a čo nie. S niektorými ste sa už určite stretli, iné pre vás budú novinkou...

Až príliš často sú rozumné rady o stravovaní budúcich mám utopené v omáčke zle vysvetlenej vedy či povier babičiek a prababičiek. Určite aj vy ste dostali niekoľko "zaručene" overených receptov, ako sa udržať v tehotenstve svieža a dopriať drobčekovi v brušku tie najlepšie živiny pre vývoj. Len keby to tak aj vždy naozaj bolo... Poďme sa spolu pozrieť do sveta, čomu všetkému budúce maminy veria a čo sú ochotné pre zdravie svojho nenarodeného potomstva pojesť alebo si odporieť.

Koľko kultúr, toľko rôznych rád pre tehotné

Ženy v Kórei v tehotenstve preferujú v jedálničku polievku z morských rias. V Juhoafrickej republike dostávajú ženy z kmeňa Zulu bylinnú zmes isihlambezo, ktorá môže obsahovať čokoľvek od sedmokrások a púpavy až po sušený moč damanov. Ak netušíte, čo alebo kto je to daman, tak vedzte, že ide o podsadité zvieratá s krátkym chvostom, ktoré pripomínajú králiky. V Iráne je medzi tehotnými populárny džús z granátových jabĺk a v Senegale zase vývar z morkových kostí.

Jednu vec ale majú na tanieri snáď všetky tehotné ženy na svete: kontroverzné a často protichodné rady, čo jesť či nejesť. Názory na túto otázku sú často veľmi mätúce. Ryby sú dôležité pre vývoj mozgu dieťaťa, ale neobsahujú nebezpečné množstvo ortuti? Je lepšie sa vyhýbať arašidom, alebo naopak pomáhajú u detí brániť vzniku alergií na orechy?

Vyzreté mäkké syry a údené mäsá majú u tehotných stopku. Pritom talianske matky veľmi dobre prospievajú napriek konzumácii prosciutta a všetky francúzske mamy sa určite nevzdajú počas tehotenstva syra Camembert.

Tradičné rady pre nastávajúce mamy sú často založené na zdravom rozume, o tom niet pochýb. Kultúry naprieč svetom napríklad jednohlasne odporúčajú jesť veľa listovej zeleniny. Ale rozumné rady sú často zmiešané s názormi, ktoré majú bližšie k mágii a okultizmu než k lekárstvu. Napríklad vo vidieckych oblastiach Nigérie ľudia veria, že keď bude tehotná žena jesť slimáky, porodí lenivca. Ženy v Japonsku sa zase vyhýbajú koreneným jedlám, lebo majú obavy, že ak by ich konzumovali, z ich dieťaťa by bol veľký jedoš.

V Amerike majú svojské vysvetlenie na materské znamienka – znamenajú, že tehotná žena mala neprekonateľnú chuť na jahody alebo štipľavé papričky. V Mexiku panuje od dávna viera, že ak žena v tehotenstve jedáva vajcia, môže dieťa smrdieť. Naopak, na Filipínach sa ženám tesne pred pôrodom odporúča jesť surové vajcia, „aby pomohli premazať pôrodné cesty“.

Čínska ľudová kultúra je radami o tom, čoho by sa tehotné ženy mali vyvarovať, doslova prešpikovaná. Keď budú jesť kraby, bude ich dieťa neposlušné alebo bude mať jedenásť prstov. Pitie mlieka zosvetlí jeho pokožku. A po sépii bude maternica „lepkavá“, čo zrejme sťaží pôrod.


Červené víno môže poškodiť vyvíjajúci sa plod



V mnohých menej rozvinutých komunitách na svete pretrvávajú povery, ktoré môžu na mame a jej nenarodenom dieťati napáchať ozajstné škody. V niektorých častiach Ázie, Afriky či Latinskej Ameriky môžu podobné stravovacie tabu brániť ženám jesť vyváženú pestrú stravu a pripraviť ich tak o dôležité výživné látky.



V niektorých častiach Tanzánie sa tehotné ženy vyhýbajú konzumácii mäsa zo strachu, že by na dieťa prešli povahové rysy zvieraťa, ktoré zjedli. A snáď všetky Afričanky veria, že po konzumácii vajec v tehotenstve bude dieťa neplodné.

V indickom štáte Ándhrapradéš tehotné ženy veria, že potraviny ako sú tekvice či papája, sú pre dieťa príliš "horúce". V častiach ďalšieho indického štátu Gudžarát sa zase bežne vyhýbajú bielym potravinám, akými sú mlieko, jogurt či banány, pretože sú príliš „studené“. Podobný koncept "horúceho" a "studeného" je rozšírený aj v Mexiku, kde mnoho žien dostáva varovanie, aby nejedli výživné potraviny ako sú paradajky, vajcia či avokádo.

 

 

Na mnohých miestach, napríklad v Číne, ľudové zvyky pomaly ustupujú vede a medicínskym poznatkom. No úplne sa im nevyhýbajú ani v tých najvyspelejších a najvzdelanejších krajinách, lebo určité mýty a povedačky sa šíria vždy. Smutné je to, že niekedy sú naozaj na škodu. Napríklad mnoho afrických a ázijských komunít zdieľa mylné presvedčenie, že dojčenie treba odložiť niekoľko dní po pôrode, lebo kolostrum, ktoré ide z prsníkov ako prvé, by novorodencom nemalo byť podávané.

„Tieto myšlienky pretrvávajú,“ hovorí editorka príručky Tehotenstvo a výživa Carol Lummi-Keefe. Ako vysvetľuje, ženy na celom svete  „bez ohľadu na informácie od odborníkov jednoducho vyskúšajú to, čo počujú od svojich matiek alebo babičiek.“ Jedným zo spôsobov, ako by bolo možné prekonať mýty o výžive v tehotenstve by podľa riaditeľa Národného centra pre rast a vývoj na univerzite v Aucklande na Novom Zélande Phila Bakera boli vedecky podložené diétne odporúčania pre tehotné ženy. „Rady, ktoré dnes tehotným dávame, sú často protichodné. Dlhodobým cieľom musí byť dostať sa s osvetou aj do tých častí sveta, kde sú tehotenské komplikácie najväčšie,“ načrtáva plány. Ako dodáva, strava mamy v tehotenstve má dlhodobé následky na zdravie dieťaťa a optimalizovanie jej výživy v tomto období je nesmierne dôležité.

 

Nabudúce: Čo patrí na tanier tehotnej ženy?

 

Prečítajte si tiež:

Viete, čo znamenajú tehotenské sny?

Deväť mýtov o dojčení

Deväť mýtov o cisárskom reze podľa jednej mamy

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: bbc.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia