Ktoré syry si môžete dopriať v tehotenstve?
Zdroj: thinkstock.com
Syry patria v tehotenstve k dôležitým potravinám pre vysoký obsah vápnika, ktorý ovplyvňuje vývoj kostí bábätka. Pozor si treba dať na plesňové a vyrobené z nepasterizovaného mlieka.
Tehotenstvo nie je choroba a mnohí lekári hovoria, že v tomto období môže žena jesť všetko, no s mierou. Niekedy však odhadnúť tú správnu mieru môže byť problém, preto sa stretávame s rôznymi odporúčaniami či povolenými a zakázanými potravinami. Aj medzi syrmi sú tie, ktoré sú vhodnejšie, menej vhodné a úplne nevhodné. Pri ktorých sa nemusíte obávať problémov a ktoré môžu narobiť šarapatu?
Vhodné syry:
Mozzarella
Tento svieži syr je v tehotenstve úplne bezpečný, či už samostatne alebo ako súčasť šalátu či pizze. Dôležité je, aby bol vyrobený, tak ako všetky mliečne výrobky, ktoré dá tehotná žena do úst, z pasterizovaného mlieka.
Smotanové syry, cottage cheese
Tieto ľahké syry sú bezpečné, výborne chutia len tak s pečivom alebo sú výbornou súčasťou rôznych pomazánok.
Parmezán, Pecorino
Tieto tvrdé talianske syry si môžete tiež bez obáv dopriať. Používajú sa ako prísada do pesta, vmiešavajú sa do rizota alebo ich možno použiť ako hobliny na šaláty. Pri konzumácii obľúbeného šalátu Cézar v reštaurácii sa však uistite, že dresing neobsahuje surové vajcia, ktoré sa niekedy pri jeho príprave používajú.
Feta, halloumi
Tieto ovčie syry sú bezpečné aj pre tehotné ženy, sú však veľmi slané, preto buďte s ich množstvom opatrné. Ideálne je použiť ich ako doplnok do zeleninových šalátov.
Jarlsberg, gouda a eidam
Tieto mierne slané syry z kravského mlieka sú výbornou voľbou v tehotenstve a mali by byť súčasťou vašej stravy. Možno ich použiť v množstve jedál.
Čedar, červený Leicester a Wensleydale, Manchego, Gruère, Cheshire ...
Zoznam tvrdých syrov, ktoré si môžete dopriať, je veľmi dlhý. Dôležitou podmienkou je, aby boli vyrobené z pasterizovaného mlieka.
Kozí syr
Typy, ktoré sú bez bielej kôry a vyrobené z pasterizovaného mlieka, sú bezpečné. Pozor však na kozí syr Chevre, ktorý je mäkký a plesňový – tomu sa v tehotenstve úplne vyhnite.
Tvaroh
Tvaroh je výborným zdrojom vápnika, doprajte si ho, koľko vám hrdlo ráči. Zvoľte radšej neochutený a pridajte k nemu čerstvé ovocie alebo si vyrobte chutnú pomazánku.
Tavené syry
Obsahujú síce množstvo taviacich solí a všeobecne nie sú ideálnou súčasťou zdravej kuchyne, ak vám však príde naň chuť, raz za čas si nejaký ten trojuholník dopriať môžete.
Údené, tvrdé syry
Proces údenia dáva syrom charakteristickú žltú alebo hnedú farbu ich povrchu. Údená gouda, čedar či Gruyére – to je len niekoľko z druhov, ktoré možno v tehotenstve bezpečne jesť. Ale pozor - mäkké plesňové zrejúce údené syry, ako napríklad údený hermelín, si odpustite.
Ricotta a mascarpone
Tieto mäkké smotanové talianske syry sú v tehotenstve výbornou voľbou. Často sa používajú napríklad v dezertoch, ale tiež sa vmiešavajú do rizota a cestovín.
Nevhodné syry:
Plesňové syry
Ich konzumácia nie je vyslovene zakázaná, no denne by ich tehotná žena mala zjesť maximálne 150 gramov. Najbezpečnejšie sú tie s modrou plesňou, pri ktorých je najmenšie riziko nákazy listeriózou. Ak sa ňou tehotná žena nakazí, príznaky sú podobné chrípke a výsledkom môže byť okrem poškodenia vyvíjajúceho sa plodu aj potrat.
Ak si v tehotenstve doprajete plesňových syrov viac ako je odporúčané, hrozí tiež nákaza nebezpečnými mykotoxínmi, ktoré tieto syry môžu vylučovať. K najznámejším syrom s plesňou vo vnútri u nás patria Niva, Roquefort a Gorgonzola. Nepríjemné problémy, konkrétne mykózy a kvasinky, môžu mať na svedomí aj syry typu Hermelín.
Bryndza
Táto výživná pochúťka je síce plná vitamínov, minerálov a bielkovín, dokonca obsahuje aj kyselinu listovú, no v tehotenstve je lepšie si ju odpustiť. Súčasťou procesu jej výroby je aj nepasterizované mlieko, preto nie je vhodné konzumovať ju. Tak ako pri akomkoľvek mliečnom výrobku z nepasterizovaného mlieka hrozí spomínaná listerióza. Ak máte istotu, že pri výrobe bryndze bolo použité len pasterizované mlieko, môžete si na nej pochutiť aj v tehotenstve.