10 spôsobov ako sa s bruškom cítiť v horúčavách dobre

10 spôsobov ako sa
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-07-22 12:01:47 |

Tehotenstvo je pre organizmus náročné v každom ročnom období, no pri tropických letných teplotách je to ešte ťažšie. Vsaďte na vhodnú stravu, pitný režim a oddych.

Telesná teplota tehotnej ženy je mierne vyššia aj bez toho, aby jej k tomu pomáhala ešte príroda letnými horúčavami. Nosiť v tomto období extra váhu naozaj nie je najpríjemnejšie. Pobytom na slnku sa vystavuje riziku vyčerpania z tepla, lebo organizmus potrebuje vynaložiť na osvieženie dvojnásobnú energiu. Vyčerpanie sa prejavuje svalovými kŕčmi, nadmerným potením, slabosťou, závratmi či bolesťami hlavy a môže viesť k prehriatiu, ktoré je veľmi škodlivé tak pre mamu, ako aj bábätko v brušku. Niekedy môže byť výsledkom predčasný pôrod alebo dokonca až smrť. Opakujúce sa varovania preto naozaj netreba brať na ľahkú váhu. Pri dodržaní zopár zásad si však môžu horúce leto užiť aj tehotné ženy.

Pozrite si 10 spôsobov, vďaka ktorým sa môžete cítiť aj v letných horúčavách pohodlne:

1. Dodržujte pitný režim – nestačí napiť sa vtedy, keď cítite smäd, to už je neskoro. Treba piť počas celého dňa rovnakým tempom. Vynechajte ľadové nápoje a osviežujte sa čistou vodou, minerálkami, riedenými ovocnými čajmi alebo vlažným čajom. Denne by ste mali do seba dostať aspoň 3 a pol litra tekutín.

2. Dôležitá je vhodná strava – zabudnite na všetky ťažké, mastné vyprážané jedlá. Naopak, doprajte si menšie a ľahšie jedlá, ktoré udržia váš metabolizmus stabilný. Ak sa neviete mastných jedál vzdať, myslite na to, že metabolizmus pri ich konzumácii musí pracovať omnoho tvrdšie a generuje v tele viac tepla, čo vážne nepotrebujete.

V lete častejšie ako inokedy hrozia hnačky a iné črevné problémy spojené so stravou, preto sa radšej vyhýbajte pochúťkam zo stánkov aj zmrzline. Ideálna je doma kvalitne tepelne upravená strava a množstvo dobre umytého surového ovocia a zeleniny. Ak ste počas tehotenstva na dovolenke, nikdy neskúšajte cudzokrajné pochúťky, ktoré môžu u vás spôsobiť alergickú reakciu. Opatrná buďte aj so sladkosťami, ktoré organizmus zaťažujú. 

3. Zostaňte vnútri – zdržovať sa počas horúcich dní vnútri môže byť síce otrava, ale je to najlepší spôsob ako seba a nenarodené dieťatko chrániť. Určite si nejaký program nájdete. Už sme si zvykli, že horúce dní sa striedajú s chladnejšími, tak by to nemal byť problém. A podvečernú prechádzku si dopriať môžete. Ak ste predsa len nútená ísť von cez deň, urobte tak aspoň mimo najteplejších hodín dňa a nezabudnite si zobrať fľašu s vodou. Keď napríklad potrebujete ísť na poradňu okolo poludnia, zvoľte klimatizovanú verejnú dopravu (ak je tá možnosť) alebo auto namiesto prechádzky po slnku.

4. Môžete si zaplávať - ak máte prístup k bazénu, pomôže vám to schladiť sa. Nezabudnite sa natrieť vhodným krémom na opaľovanie, aby ste si nespálili pokožku, ktorá je v tehotenstve omnoho citlivejšia.

5. Používajte vhodné tkaniny – odložte všetky „umeliny“ a uprednostnite bavlnené oblečenie, ktoré dovoľuje pokožke dýchať. Lepšie urobíte, ak bude odev voľnejší, než napasovaný na telo.

6. Doprajte si častejšie sprchu – aj keď zostanete vnútri, ak nemáte klimatizáciu, pocitu tepla sa nevyhnete. Telo si môžete osviežiť vlažnou sprchou aj niekoľkokrát do dňa.

7. Noste so sebou čistú vodu v rozprašovači – postriekanie sa studenou vodou, keď musíte byť v horúčave vonku, je veľmi príjemné. Môžete tak urobiť kedykoľvek, keď vám bude už nepríjemne teplo. Spolu s dúškom vody sa hneď nabijete energiou.

8. Robte si studené obklady - namočte zopár žiniek alebo bavlnených plienok do vody a vložte do mrazničky. Keď vás premôžu horúčavy, vyložte si nohy a položte obklad z mrazničky na čelo. Uvidíte, ako sa vám uľaví.

9. Oddychujte – niekedy ani netreba veľa k tomu, aby ste sa v horúčavách cítili pohodlne. Stačí si zdriemnuť v zatiahnutej izbe, pokojne aj niekoľkokrát denne.

10. Nenamáhajte sa – samozrejme, že chcete zostať v kondícii aj počas tehotenstva, ale robiť tak uprostred horúčav nie je dobrý nápad. Presne tieto dni sú ako stvorené na to, aby ste si svoje veľké bruško užili a nijako sa nezaťažovali. Berte to s nadhľadom a nerobte nič, pri čom sa spotíte ešte viac než už ste aj teraz.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: thestir.cafemom.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia