Desať potravín, ktoré sa oplatí jesť v tehotenstve

Strava vhodná pre tehuľky
Strava
Zdroj: morgueFile.com
2013-09-26 09:22:55 |

Ponúkame vám zoznam potravín, ktoré si hravo poradia s rannými nevoľnosťami či zápchou. Navyše, obsahujú živiny potrebné pre zdravý vývin vášho bábätka.

Banány v prvom trimestri

„Konzumácia banánov počas prvých týždňov tehotenstva vám pomôže pri ranných nevoľnostiach“, hovorí Anar Allidina, registrovaná diétetička z Ontária. Sú bohatým zdrojom vitamínu B6 (pomáha pri ranných nevoľnostiach), vlákniny, vitamínu C a draslíka.

 

Špenát v prvom trimestri

Zelené listy obsahujú veľa kyseliny listovej. „Kyselina listová sa odporúča v skorom štádiu tehotenstva na prevenciu defektov neurálnej trubice“, hovorí odborníčka. Špenát taktiež obsahuje vlákninu, horčík, železo, vitamín A, C a K.

 

Fazuľa v prvom trimestri

Mnohí z vás vedia, že fazuľa je výborným zdrojom proteínov a vlákniny. Jej konzumácia počas tehotenstva vám pomôže v boji so zápchou. „Takmer 40 % žehotných žien má počas tehotenstva zápchu. Príčinou zápchy sú: tlak rastúcej maternice na črevá, hormón progesterón, ktorý spomaľuje zažívanie a doplnky železa“, hovorí.

 

Červená paprika v prvom trimestri

Vitamín C je zodpovedný za rast a regeneráciu tkanív vo vašom tele počas tehotenstva. „Červená paprika má dvojnásobné množstvo vitamínu C oproti zelenej paprike. Jedna červená paprika obsahuje 209 mg vitamínu C, čo je trojnásobok vitamínu C obsiahnutého v pomaranči“, povedala Allidina. Konzumácia vitamínu C vám tiež pomáha rýchlejšie vstrebávať železo do tela, takže nezabúdajte pridávať papriku do šalátov a sendvičov.

 

Vajíčka v druhom trimestri

„Vaječný žĺtok obsahuje cholín a esenciálne mastné kyseliny, ktoré hrajú rolu vo vývine mozgu vášho bábätka“. Budúce mamičky by mali prijať do tela okolo 450 mg cholínu denne. Ak ste vegetariánka alebo nemáte rada vajíčka, ďalšie bohaté zdroje tejto látky sú hovädzina, mlieko a sója.

 

Avokádo v druhom trimestri

„Avokádo je veľkým zdrojom vlákniny, vitamínu K, vitamínu C, draslíka a vitamínu B6“, hovorí. Obsahuje nenasýtené tuky, ktoré ochraňujú pred chorobami srdca. O avokáde sa hovorí, že pomáha proti ranným nevoľnostiam a pomáha vášmu bábätku pri vývine mozgu a tkanív.

 

Grécky jogurt v druhom trimestri

Oproti klasickému jogurtu obsahuje viac proteínov. „ Klasický nízkotučný jogurt obsahuje približne 6 až 8 gramov proteínov, zatiaľ čo grécky jogurt má 15 až 18 gramov“, hovorí odborníčka na výživu. Je bohatým zdrojom kalcia, ktorý potrebuje každá tehotná žena.

 

Papaya v treťom trimestri

Toto tropické ovocie je plné vitamínu C, vlákniny a draslíka. „Papaya je tiež prírodný prostriedok proti páleniu záhy, ktorá je častým problémom počas tehotenstva, obzvlášť počas tretieho trimestra“, hovorí Allidina. Tehotné ženy by mali jesť len dozretú papayu, pretože nedozretá obsahuje pepsín, ktorý môže vyvolať kontrakcie.

 

Oriešky v treťom trimestri

Diskomfort sa začína v treťom trimestri, je dôležité jesť častejšie. „Oriešky sú bohatým zdrojom proteínov a tukov prospešných pre srdce“. Mandle, vlašské orechy, pistácie a kešu obsahujú zdravé tuky, proteíny a vlákninu.

 

Tučné ryby v treťom trimestri

Keď budete konzumovať väčšie množstvá rýb obsahujúcich ortuť, môže to byť škodlivé pre vaše dieťatko. V menších množstvách však omega 3 mastné kyseliny pôsobia pozitívne na vaše srdce a mozog. Konzumácia rýb do 300 g týždenne je v tehotenstve bezpečná.


Foto: morguefile.com
Zdroj: www.huffingtonpost.ca

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia