Tridsiaty deviaty týždeň tehotenstva

Tridsiaty deviaty týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-29 11:01:56 |

Bábätko je donosené a rovnako ako vy čaká, kedy sa už konečne dostane von. Ideálny dátum pôrodu máte o týždeň, no dva týždne pred a dva týždne po tomto dátume je pôrod v termíne.

Ako rastie bábätko

Drobček váži v tomto týždni v priemere 3 200 gramov a meria 50 centimetrov. Aj keď vaše tehotenstvo pokojne môže trvať ešte tri týždne, bábätko je už úplne donosené a všetky orgány má zrelé. Maternica sa už viac natiahnuť nedokáže, aj keď dieťa ešte niečo priberie a narastie. Znamená to, že vaše brucho už väčšie nebude, aj keď drobčekovi nejaké tie tukové vrstvičky pribudnú. Tým, že bábätko sa posúva dole, vám by sa malo lepšie dýchať, lebo celé bruško vám už pravdepodobne kleslo nižšie.

Pupočná šnúra, vďaka ktorej drobček dostáva živiny a kyslík, je dlhá 50 centimetrov. Niekedy sa stáva, že sa bábätku omotá okolo krku a pôrod môže skončiť aj tragicky. Inokedy sa zase môže urobiť na nej uzol a bábätku prestane prúdiť výživa. Nevýhodou je, že nikto vám nedokáže garantovať, že sa to nemôže stať. Treba však myslieť pozitívne.

Počas niekoľkých prvých mesiacov (zhruba pol roka) bude bábätko využívať proti chorobám protilátky, ktorými sa zásobilo z tela mamy. Po narodení sa k nemu dostávajú aj cez materské mlieko, čo je jedným z vážnych dôvodov pre to, aby ste s dojčením vydržali minimálne pol roka. Neskôr si dieťatko začne vytvárať vlastné protilátky.

Pôrod sa nesnažte zbytočne urýchľovať a žiadať jeho vyvolanie. Experti tvrdia, že čím dlhšie bábätko pobudne v maminom brušku, tým pevnejšie zdravie bude mať. A to je celkom slušný argument na to, aby ste vydržali.

Ako sa cíti budúca mamina

O pohodlí či príjemných dňoch možno hovoriť len ťažko, určite sú však plné očakávaní a napätia. Najmä prvorodičky, ktoré nevedia do čoho idú. Ako sa hovorí, každý pôrod je iný, a to nielen u každej ženy, ale rozdiely sú aj medzi jednotlivými pôrodmi u tej istej mamy. Tie, ktoré už doma jedno či viac detí majú, však riešia skôr praktické záležitosti, kto sa počas pobytu v pôrodnici o starších súrodencov postará a podobne.

V každom prípade, ak vaše tehotenstvo postúpilo do tohto týždňa, je na mieste byť v strehu, lebo pôrod môže začať naozaj v každom okamihu. Ohlási sa obvykle odtečením plodovej vody (každý desiaty) alebo častejšie kontrakciami. Tie skutočné sa na rozdiel od falošných stupňujú a nepomôže ani teplá sprcha, vyložené nohy či oddych. Majte po ruke zbalenú tašku do pôrodnice aj s potrebnými dokladmi, nabitý telefón a ak ste sama doma, dohodnutý odvoz do pôrodnice.

Ak vám odtečie plodová voda, mali by ste sa do pôrodnice dostať do dvoch hodín. Dieťa by malo byť na svete najneskôr do 18 hodín po odtoku plodovej vody, aj keď nenastúpia hneď kontrakcie. Ak sa pôrod ohlási kontrakciami, prvorodičkám sa odporúča vyraziť do pôrodnice vtedy, ak sú medzi nimi päťminútové intervaly zhruba dve hodinyviacrodičkám pri desaťminútových intervaloch. Ak začnete krvácať, neváhajte a bežte do pôrodnice čo najskôr.

Dôležité je teraz veľa oddychovať, rozprávať sa s bábätkom a myslieť pozitívne. Ak si uvedomíte, že drobček sa nejako dlho nehýbe, vyštartujte tiež do pôrodnice. Denne by ste ho mali cítiť aspoň desaťkrát.

Prechádzka vám určite môže prospieť, no nevydávajte sa sama ďaleko od domu či bytu. Obvykle síce kontrakcie nastupujú pomalšie, no občas sa stáva, že sú od začiatku intenzívne. Pri odtečení plodovej vody by vám asi tiež nebolo najpríjemnejšie merať dlhú cestu domov.

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia