Toto je 6 najčastejších mýtov o neplodnosti

Toto je 6 najčastejších
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-04-27 00:30:24 |

Ste dvaja a tak veľmi túžite byť traja? Nemožnosť splodiť a následne porodiť dieťa je veľmi osobnou a stresujúcou životnou skúsenosťou.

O neplodnosti koluje množstvo mýtov, ktoré môžu viesť k panike. Týchto 6 pozná asi každý jeden pár, ktorý sa snaží o dieťa.

Mýtus č. 1: Ženy, ktoré berú antikoncepciu, sú neplodné

Fakty: Neexistuje antikoncepcia, ktorá by spôsobovala neplodnosť. Poznáme mnoho prípadov, keďdy ženy otehotneli hneď po vysadení antikoncepcie. A dokonca aj počas prvého mesiaca bez antikoncepcie. Hormonálna antikoncepcia má dokonca určitý ochranný vplyv na plodnosť, pretože chráni pred nepriechodnosťou vajcovodov. Znižuje totiž výskyt zápalov a s tým spojených operácií vaječníkov, mimomaternicových tehotenstiev ale aj endometriózy. Po vysadení tabletiek, náplastí či antikoncepčných krúžkov môžete takmer okamžite otehotnieť.

Mýtus č. 2: Nepravidelný menštruačný cyklus je známkou neplodnosti

Fakty: Mať nepravidelný cyklus znamená, že žena môže ťažšie zistiť dni svojej ovulácie alebo ju nemusí mať vôbec. Avšak nepravidelný cyklus neznamená neplodnosť. Ženy môžu mať nepravidelný cyklus z rôznych dôvodov. Môže byť za tým stres, nadmerné cvičenie, závažnejšie zdravotné problémy či endometrióza. No nie vždy tieto všetky faktory ohrozujú schopnosť počať.

Mýtus č. 3: Vek ženy nemá vplyv na plodnosť

Fakty: Podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu je najlepší čas pre tehotenstvo vek 20 rokov. Plodnosť postupne po tridsiatke klesá. A to najmä po 35. roku. U žien je teda ideálna doba pre počatie medzi 21. a 25. rokom života. S pribúdajúcim vekom sa pravdepodobnosť otehotnenia znižuje a po 40. roku otehotnie prirodzene iba 5 % žien. Dôvodom je väčší počet cyklov bez ovulácie a zvýšené percento aneuploidných oocytov. S vekom stúpa aj výskyt iných ochorení, ktoré môžu mať vplyv na plodnosť ženy. A ak by sa počatie v neskoršom veku podarilo, je zvýšené riziko komplikácií v tehotenstve, ako napríklad gestačný diabetes a chromozomálne abnormálne plody.

Mýtus č. 4: Neplodnosť je len ženský problém

Fakty: Už dávno neplatí, že najčastejšou príčinou, prečo sa páru nedarí počať dieťa, je práve ženský faktor. Tiež je za nami obdobie, keď boli mužské a ženské faktory ako príčina sterility viac-menej vyrovnané. Podľa najnovších výskumov sa 35%  neplodnosti pripisuje mužom, 35% ženám, 20% obom partnerom a 10% neznámym príčinám.

Mýtus č. 5: Neplodnosť je psychologický problém

Fakty: Neplodnosť je ochorenie alebo stav reprodukčného systému, nie psychická porucha. O neplodnosti hovoríme, ak po jednom alebo viacerých rokoch, aj napriek nechránenému pohlavnému styku, nedôjde k otehotneniu. Okrem početných hormonálnych, genetických a ďalších fyzických, niekedy nevysvetliteľných faktorov, môže byť neplodnosť spôsobená aj psychikou. Často môže byť nevedomý, emocionálny stres príčinou toho, že žena nemôže otehotnieť. Táto reakcia môže byť považovaná za psychosomatický obranný mechanizmus. No skutočnosťou stále ostáva, že neplodnosť má vždy základnú fyzickú príčinu.

Mýtus č. 6: Počas menštruácie žena nemôže otehotnieť

Fakty: Odborníci upozorňujú, že žena môže otehotnieť naozaj v ktorejkoľvek fáze menštruačného cyklu. Samozrejme, na otehotnenie treba uvoľnenie zrelého vajíčka z folikulu – tzv. ovulácia, najčastejšie na 12. až 16. deň menštruačného cyklu. Vajíčko je schopné oplodnenia 12 hodín po ovulácii, toto plodné obdobie je však predĺžené o životnosť spermií v ženskom tele – literatúra opisuje možnosť prežitia spermií až 7 dní! To vysvetľuje možnosť otehotnenia aj po pohlavnom styku, ktorý sa uskutočnil v čase menštruácie.

Prečítajte si tiež:

Žena s dvomi maternicami mesiac po pôrode opäť porodila

Ste tehotná? Toto si môžete bez obáv dopriať

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: fertilityinstitute.com, arcfertility.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia