Zmrzlina môže pomôcť ženám otehotnieť

Zmrzlina môže pomôcť ženám
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-11-19 12:30:23 |

Máte nad 35 a nedarí sa vám otehotnieť či donosiť bábätko? Zmrzlina je vraj tou správnou pochúťkou, ktorú by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.

Pravidelná konzumácia mliečnych výrobkov zvyšuje šancu nielen otehotnieť, ale aj porodiť zdravé dieťa. Vyplýva to zo štúdie, ktorú nedávno zverejnila montrealská univerzita. Experti zistili, že u žien nad 35 rokov, ktoré po oplodnení in vitro jedli viac zmrzliny, smotany, jogurtov a mlieka, bola o 21 percent vyššia pravdepodobnosť, že porodia, než u tých, ktoré si dali mliečne výrobky len zriedka. Významný rozdiel zaznamenali už pri troch porciách mliečnych pochúťok denne zodpovedajúcim kopčeku zmrzliny, poháru mlieka a plátku tvrdého syra. Podľa hlavného autora štúdie Jorge Chavarra kravské mlieko totiž obsahuje hormóny, ktoré zlepšujú šance embrya implantovať sa do maternice.

Je za tým progesterón z mlieka?

Zistili sme, že ženy, ktoré mali najvyšší príjem mlieka a mliečnych výrobkov, mali najväčšiu šancu ukončiť tehotenstvo pôrodom živého plodu. Kým u žien do 35 rokov nezohráva konzumácia mliečnych výrobkov významnú úlohu, u žien nad touto vekovou hranicou áno,“ konštatuje Chavarra.

Hovorí však, že je to presný opak toho, čo experti očakávali. Pred dvomi rokmi totiž viaceré výskumy dokázali, že muži ktorí konzumovali pravidelne množstvo mlieka, jogurtov a syrov, majú nekvalitnejšie spermie. Rovnako je známe, že cukor prítomný v mliečnych výrobkoch pôsobí toxicky na vaječníky zvierat, z čoho by sa dalo očakávať, že budú mať negatívny vplyv aj na plodnosť žien.

Na druhej strane však mliečne výrobky obsahujú hormón progesterón, vďaka ktorému je maternica „lepkavá“ a embryo sa v nej zahniezdi. Množstvo progesterónu totiž s vekom klesá a aj preto majú ženy nad 35 rokov väčšie problémy s otehotnením . Bez ohľadu na ostatné, podľa Chavarra je dôležité najmä to, že niektoré z hormónov a zložiek mliečnych výrobkov sú v skutočnosti užitočné a pomáhajú embryu udržať sa v maternici.

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: http://news.nationalpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia