NEČAKANÁ tragédia: 21-ročnej študentke sa stalo OSUDNÝM jedlo v reštaurácii!

Rím – V talianskom hlavnom meste došlo k tragickému úmrtiu 21-ročnej americkej študentky Avarie Anne Tierneyovej z Kalifornie, ktorá zomrela na anafylaktický šok po konzumácii sendviča obsahujúceho orechy. Prípad vyvolal diskusiu o nebezpečenstvách potravinových alergií a potrebe lepšej informovanosti a pripravenosti v reštauráciách a verejných priestoroch.
Osudný sendvič a jazyková bariéra
Avarie Anne Tierneyová bola od januára 2025 na študijnom pobyte v Ríme. Počas večere s priateľmi skonzumovala sendvič, ktorý obsahoval orechy, na ktoré bola alergická. Krátko po jedle začala pociťovať príznaky alergickej reakcie. Pokúsila sa vrátiť do svojho ubytovania, aby si podala lieky, ale na parkovisku utrpela respiračnú krízu. Napriek 30-minútovej resuscitácii zdravotníkmi sa ju nepodarilo zachrániť.
Podľa predbežného vyšetrovania polícia z Porta Maggiore uviedla, že Avarie pravdepodobne nedokázala personálu reštaurácie jasne oznámiť svoje potravinové obmedzenia, čo mohlo byť spôsobené jazykovou bariérou, ako uviedol portál fanpage.it.
Rastúci počet úmrtí na anafylaktický šok
Tento prípad je tretím úmrtím na anafylaktický šok v Ríme za posledné mesiace. Odborníci upozorňujú, že najviac ohrození sú adolescenti a mladí dospelí, ktorí trávia viac času mimo domova a často sa stravujú v reštauráciách, kde nemusia byť dostatočne informovaní o zložení jedál.
Marcia Podestà, prezidentka organizácie Food Allergy Italia APS, uviedla, že v Taliansku sa ročne odhaduje približne 40 úmrtí na anafylaktický šok, pričom viac ako polovica z nich je spôsobená potravinovými alergiami. Tieto čísla môžu byť podhodnotené kvôli nesprávnej klasifikácii príčin úmrtí.
Výzvy na zlepšenie prevencie a pripravenosti
Organizácia Food Allergy Italia APS apeluje na potrebu zvýšiť dostupnosť adrenalínových auto-injektorov v lekárňach a verejných priestoroch, ako sú školy a reštaurácie. Podestà zdôraznila, že "je nevyhnutné, aby občania mali prístup k auto-injektorom adrenalínu v najbližšej lekárni a mali ich pri sebe v každom okamihu," ako uvádza portál entilocali-online.it.
Organizácia tiež poukazuje na potrebu jednotnej legislatívy a vzdelávania personálu v oblasti rozpoznávania a reakcie na anafylaktické šoky, ako aj na zabezpečenie správneho označovania alergénov v potravinách.
Tragická smrť Avarie Anne Tierneyovej upozorňuje na vážne riziká spojené s potravinovými alergiami a potrebu zvýšenej informovanosti, pripravenosti a legislatívnych opatrení na ochranu alergikov. Zabezpečenie dostupnosti život zachraňujúcich liekov a správne označovanie potravín môže v budúcnosti predísť podobným tragédiám.