Ako byť pre deti vzorom a vytvoriť bezpečnú vzťahovú väzbu? Skúste tieto tipy

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-04-04 18:00:00 |

Mať veľmi dobrý rodinný vzor nie je vôbec samozrejmosťou. Chyby vo výchove môžu totiž ovplyvniť vnímanie dieťaťa tak, že má tendenciu v budúcnosti nadväzovať toxické vzťahy. Ako si vo výchove pomôcť?

Množstvo ľudí sa zhodne na názore, že vytvoriť kvalitný vzťah nie je vôbec jednoduché. Často sa vyskytujú rôzne prekážky. Avšak, pre dobrý rodinný vzor pre deti je potrebné mať aj lepšie vzťahy. 

„Súčasná doba je charakterizovaná rýchlym tempom a zvýšeným stresom, čo môže znamenať menej času a energie na budovanie a udržanie kvalitných vzťahov. S rastúcim používaním technológií a sociálnych médií sa môže komunikácia v partnerskom vzťahu stať menej osobnou a menej úprimnou, čo môže viesť k nedorozumeniam a problémom v interakcii.

Ak sa partneri líšia v hodnotách a cieľoch, môže to viesť k rozporom a problémom v rozhodovaní a plánovaní spoločnej budúcnosti. Ak sa partneri necítia komfortne vysloviť svoje potreby a pocity, môže to viesť k nedostatočnej komunikácii a zhoršeniu vzťahu," povedala psychologička Ivana Čergeťová, ktorá tiež pracuje ako vzťahová terapeutka, kariérna poradkyňa a NLP koučka.

Dodala, že ďalším dôvodom, prečo sa vzťahy rozpadávajú, je tiež náročné životne tempo, nedostatočne odkomunikované vzájomné potreby, ďalej to môžu byť príliš rozdielne hodnoty a ciele, a rovnako tak aj nedostatok intimity a celkovej komunikácie. Ťažkosti, ktoré môžu viesť až k rozpadu vzťahu môžu byť tiež spôsobené i tým,ˇže sú v partnerstve nevyriešené emócie z problémov v minulosti, prípadne nedostatok fyzického prejavu toho, že sa milujete. ,,Rôzne očakávania od vzťahu. Ak majú partneri rôzne očakávania a potreby od vzťahu, môže to viesť k problémom a nedorozumeniam," dodala Čergeťová.

Spomínaná psychologička povedala, že PRE TVORBU BEZPEČNEJ VZŤAHOVEJ VÄZBY MEDZI RODIČOM A DIEŤAŤOM JE POTREBNÉ DODRŽIAVAŤ VIACERO TIPOV:

🍀 Poskytnite dieťaťu lásku a nezabudnite na pozornosť

 Podľa jej slov je pre dieťatko veľmi podstatné, aby si dokázalo uvedomiť, že má starostlivosť od rodiča. Je vhodné mu dať najavo, ako veľmi ho rodič má rád a že si ho váži.

🍀 Buďte prítomní a nezabudnite reagovať na to, čo dieťa potrebuje

Dieťatko má však aj iné potreby, malo by si uvedomovať, že rodičovi dokáže dôverovať a že v prípade, že bude niečo potrebovať, môže sa na rodiča obrátiť, pretože mu pomôže. Keď bábätko začne plakať, nie je pre vytvorenie bezpečnej vzťahovej väzby vhodné nechať ho tak, nech sa vyplače. Práve naopak, prosba o pozornosť by mala byť od rodiča vypočutá.

🍀 Nezabudnite udržiavať dôverné a pozitívne naladené vzťahy s dieťaťom

Stabilné vzťahy s dieťaťom naplnené dôverou môže rodič povzbudiť tak, že ho dokáže namotivovať k ďalším pozitívnym prejavom.

🍀 Dbajte na to, aby ste mali čas hrať sa spolu s dieťatkom

Práve dôraz na to, že spoločne trávite aktivity a hráte sa s dieťaťom, môže prispieť k tomu, že si vytvoríte lepší vzťah a posilníte naviazanosť na seba.

🍀 Precvičujte empatiu

To, že je dieťa dieťaťom neznamená, že jeho potreby by mali byť prehliadané. Je dôležité, aby sa rodič usiloval pochopiť potreby dieťaťa. Mal by sa zaujímať o to, aké má hodnoty, názory, čo ho zaujíma a ukázať mu empatiu.

🍀 Nechajte dieťa prejaviť svoje emócie

Pre dieťa je potrebné vedieť, že nerozlišujeme emócie na pozitívne alebo negatívne, v takom zmysle, že všetky emócie sú súčasťou prežívania a nie je nutné sa za to hanbiť. Je v poriadku nepotláčať emócie a vedieť ich prejaviť.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia