OSOBNÁ SPOVEĎ matky epileptičky: Viac ako záchvaty ma trápilo, že nemám dojčiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-26 06:00:00 |

Svetový deň epilepsie si pripomíname práve dnes, 26. marca. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali mamičku zo Slovenska, ktorá ňou trpí. Pozrite sa, čo o nám o svojom živote s epilepsiou prezradila.

Epilepsiu možno definovať ako chronické ochorenie mozgu, ktoré je neprenosné, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia. V súčasnosti trpí tomto ochorením približne 50 miliónov ľudí nachádzajúcich sa na celom svete. 

„Epilepsia sa u mňa objavila v 13-tich rokoch. Predchádzala tomu bolesť hlavy. Bol večer a ja som si išla ľahnúť. Zobudil ma telefonát, počas ktorého som stále akoby upadala do bezvedomia. O pár minút na to som dostala záchvat. Vzali ma do nemocnice, kde mi počas pobytu diagnostikovali epilepsiu. Odvtedy beriem lieky až doteraz. Mám 32 rokov," začala svoju spoveď dvojnásobná mamička Ľubica. Zároveň dodáva, že veľmi náročné pre ňu bolo to, keď prechádzala z fázy spánku do fázy bdenia. Problémy so záchvatmi mávala aj krátko po tom, ako sa zobudila. Približne pol hodinu musí byť pri nej preto niekto prítomný. Ľubica je šťastná, že je pri nej práve jej manžel, keďže záchvaty vyústia niekedy do úzkosti, na ktoré sa lieči.

,,Donedávna bol problém si urobiť vodičský preukaz, ale momentálne si ho začínam robiť. Tehotenstvo som si musela dôkladne naplánovať, aspoň z hľadiska liekov, aby som naspäť nemala záchvaty, ale aby neškodili dieťaťu. Tehotenstvo bolo úplne bez problémov, dohodli sme sa, že počas noci bude manžel hore spolu so mnou. Nakoniec mi lekári odporučili nedojčiť, s  čím som sa ťažko vyrovnávala," prezradila Ľubica. Zároveň dodala, že sa veľmi obávala záchvatov, a úzkosti, ktoré jej veľmi znepríjemňovali život.

A to až natoľko, že nechcela chodiť von. Prekonala to za pomoci liekov. Ak by mohla odporučiť matkám, ktoré trpia epilepsiou, nejakú radu, tak by to bola tá, že si majú zvoliť dobrého a chápavého partnera. Ten by mal mamičke - epileptičke pomáhať nielen počas dňa, ale aj v noci. Stres totiž môže epilepsiu ešte viac zhoršovať. „Bolo by super, keby obaja navštívili neurológa, aby sa porozprávali spolu o rôznych situáciách, ktoré môžu nastať. Keď sa žena necíti dobre, aby aj ten otec dieťaťa vedel matku zastúpiť. A zároveň, aby v prípade, že on bude mať záchvat, vedel zakročiť," dodala na záver. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia