KVÍZ Bez nej nikto neprežije: Vyskúšajte, čo viete o VODE!

KVÍZ Bez nej nikto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-22 07:00:00 |

Práve dnes - 22. marca je Svetový deň vody. Pri tejto príležitosti sme si pre vás prichystali zaujímavý kvíz. Trúfate si zistiť, aké máte vedomosti o vode? (Aktualizované 22.3 o 10:23).

Od roku 1993, teda už tri desaťročia, si verejnosť na celom svete 22. marca pravidelne pripomína Svetový deň vody. Vyhlásený bol v júni 1992 na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o životnom prostredí a rozvoji (UNCED) v brazílskom meste Rio de Janeiro.

Tento rok je témou Svetového dňa vody "Urýchlená zmena" v kontexte vyriešenia krízy nedostatku vody a osvety v oblasti hygieny. Cieľom je upriamiť pozornosť na dôležitosť každodenného správania sa jednotlivcov pri efektívnom zaobchádzaní s vodou, povzbudiť ľudí, aby vo svojom živote podnikli kroky zamerané na zmenu spôsobu používania, spotreby a hospodárenia s vodou.

Podľa údajov OSN v roku 2020 nemali viac ako dve miliardy ľudí žiadny spoľahlivý a bezpečný prístup k pitnej vode. Navyše, neuvážené zásahy do prírodného prostredia často porušujú zákonitosti, ktorými sa zložitý mechanizmus vodného kolobehu riadi.

Štatistiky hovoria o tom, že každý rok spotrebujeme o jedno percento vody viac ako rok predtým, pričom sa očakáva, že do roku 2050 bude trpieť smädom sedem miliárd ľudí.

Počas Svetového dňa vody sa už tradične organizujú rôzne akcie pre širokú verejnosť ako prehliadky vodární, čistiarní odpadových vôd, priehrad a podobne. Regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku každoročne ponúkajú napríklad poradenstvo a analýzy vody. Ide o bezplatnú analýzu vzoriek vody z individuálneho zdroja pitnej vody (studne) na dusičnany.

Poznámka: autor kvízu: redakcia/spuntik.zoznam.sk


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia