Zo správania synov som bola úplne na nervy, ale potom... TOTO poteší každého rodiča!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-18 19:00:00 |

Samko má osem a Sebík šesť. Iste si každá mama takýchto chalanov vie predstaviť, ako to doma vyzerá. Naháňajú sa, bojujú, aj si nadávajú. Keď ich neupozorním, tak si po sebe nič neupracú.

Neporiadok im očividne vôbec neprekáža. Samko už zrejme mieri plnou parou do puberty, lebo začína odvrávať a byť zásadne proti všetkému, čo poviem ja. Ale, aby som im nekrivdila, vedia byť aj zlatíčka. Najmä Sebík sa rád príde pritúliť. Vtedy je na zjedenie.

S manželom sa ich snažíme vychovávať tak, aby boli zodpovední, aby sa vedeli sami o seba podľa možnosti postarať, aby sme veľmi okolo nich neskákali, ale niekedy mi nedá ich neskontrolovať, či majú všetko pripravené...

Samko bol nedávno v škole v prírode a keď sa vrátil, učiteľka ho nevedela vynachváliť, že ako jediný chlapec si normálne prezliekal čisté slipy a tričká, že mal okolo seba vždy poriadok, pomáhal, kde bolo treba a že s ním neboli prakticky žiadne problémy.

Aj Sebíka si učiteľky v škôlke pochvaľujú za to, ako sa správa.

No a priznám sa, že som sama bola prekvapená, ako vedia byť dve hodiny v pokoji, nenaháňať sa, nepodpichovať sa. Boli so mnou totiž u kaderníčky a stačilo im, že som im dovolila hrať sa na mobiloch. Aj kaderníčka povedala, že takto sa chalani v ich veku veľmi nesprávajú. A že je vidno, že ich dobre vychovávame.

Potom ale vôbec nechápem, prečo sa takto nesprávajú aj doma.

„Ruku na srdce, aj my, dospelí, sa na verejnosti správame inak, ako doma,“ vysvetľuje odborný kouč Jakub Vertelman. „Medzi najbližšími si totiž dovolíme ventilovať aj svoje zlé nálady, pustíme k slovu všetky emócie, jednoducho dáme priechod aj tým stránkam, ktoré by na verejnosti neboli vhodné, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť vzťahy s ľuďmi, s ktorými nie sme až takí blízki.

Platí to v podstate aj pre deti. A to je pre rodičov dobrá správa. Totiž to, ako svoje deti vychovávame, aké hodnoty im vštepujeme, sa ukáže práve mimo domov. Takže to, že si vaši synovia vedia po sebe upratať, že sú vnímaví k svojmu okoliu, že vedia pomôcť a vedia, ako sa kde treba správať, je pre vás skvelá vizitka.

A že sú živí, nie vždy šikovne riešia vzťahy so svojimi spolužiakmi a učiteľkami, to je úplne normálne. A – nielen v ich veku.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia