Detská psychiatrička radí: Viete, čo všetko by mali zvládať malé deti?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-17 14:00:00 |

Moja Sárinka má dva roky a Filip štyri. Snažím sa ich vychovať k samostatnosti, ale niekedy neviem, či od nich nechcem priveľa. Sárinka sa síce vie sama najesť aj obliecť, ale vyzliekanie jej nejde vôbec.

Filip to síce vie, ale evidentne sa mu často nechce a vtedy sa tvári, že všetko zabudol.Je pravda, že im potom priskočím na pomoc, ale nie som si istá, či robím správne.

Čo by teda dieťa malo v takomto veku už ovládať? Na to sme sa spýtali detskej psychiatričky Lucie Vaškovej.

„Ja by som sa nestresovala. Každé dieťa má svoje tempo, dôležité je, aby sa to učilo, aj keď mu to nejde hneď. Proste, aby trénovalo. Ale netlačila by som naň, že to už musí vedieť, nechala by som mu doma viac priestoru trénovať napríklad obliekanie. Aj viac času.

Mne vždy pomohlo, keď som svojim deťom ukázala, ako sa to robí, ale zároveň im dala priestor, aby si našli svoj spôsob. Pri dvojročných deťoch je dôležité, aby vedeli sami ísť na nočník. Podľa mňa viac nie je potrebné.

Veľkým úskalím pri obliekaní býva obúvanie topánok. Veľa detí si v tomto veku obúva topánky naopak. Oni totiž necítia, že ich majú naopak, pretože ich nožička je maličká a nie je ešte vytvarovaná ako u dospelého, tak keď si topánky obujú naopak, nevadí im to. Tak by som deti na to len upozornila.

Pokiaľ ide o staršie deti, zhruba okolo tých štyroch rokov, je normálne, že idú cestou ľahšieho odporu a hľadajú cestičky, ako sa vyhnúť povinnostiam, sebaobslužné činnosti nevynímajúc. V týchto momentoch je fajn ukázať, že aj vy robíte veci, ktoré sa vám tiež nechcú robiť. Že to jednoducho k životu patrí.

Často dobre funguje aj motivácia. Napríklad, ak si dieťa nechce samé po niečo ísť a trvá na tom, aby sme to doniesli my, tak by som to zaň neurobila a najlepšie odišla z miestnosti. Potom je na ňom, či sa prekoná a dôjde si po to, alebo sa rozhodne, že to, čo chcelo, až tak veľmi nepotrebuje.“

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia