Máte šikovné dieťa, no často si pýta pomoc? Psychiatrička poradila ako k nemu pristupovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-01-26 13:00:00 |

Mnoho rodičov má tendenciu pomáhať ich detičkám najviac ako môžu. Problém môže nastať v prípade, že takúto pomoc začnú detičky zneužívať. Pozrite sa, čo povedala psychiatrička.

Môj štvorročný Max je naozaj šikovný chlapec. Dokáže sa sám obliecť, vyzliecť, obúvať, dokonca si väčšinou ani nepletie pravú a ľavú topánku, zvládne osobnú hygienu... Hoci to už spravil tisíckrát, stále ho do týchto činností musím nútiť.

Neustále vyžaduje moju prítomnosť a vynucuje si moju pomoc. Mami, musíš mi pomôcť, ja to neviem." Keď mu poviem, že to určite zvládne sám, že je šikovný a veľký chlapec, tak sa rozplače a kričí. Takže buď mu idem pomôcť a keď nie a ignorujem jeho krik a trvám na svojom, že musí sám, tak to odmietne robiť.

Už som si aj pomyslela, že je jednoducho lenivý, že sa mu nechce obliekať a obúvať, že je preňho pohodlnejšie, keď to zaňho spravím ja. Na druhej strane ale ten jeho plač a krik sú iné, ako keď len pre niečo „fňuká“, keď sa ma snaží zmanipulovať, aby som urobila niečo, čo chce a ako on chce.

Na mňa to pôsobí skôr tak, že si váš syn neverí, že by tie všetky veci dokázal sám,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Vašková. „Skúste preto posilniť jeho sebavedomie. Ukázať mu, že to dokáže, že je šikovný. Musíte byť ale trpezlivá. Na jednej strane nepodľahnúť jeho kriku a plaču, ale ani sa naňho úplne nevykašľať. Pripomeňte mu, koľkokrát to už dokázal sám, prípadne mu tričko pridržte, aby mal nejakú istotu, že si ho oblečie správne, ale zvyšok nechajte na ňom. Ako príklad môžete použiť fakt, že v škôlke mu nikto s obliekaním a obúvaním nepomáha a on to bez problémov zvláda sám.

Alebo sa ho skúste aj opýtať, prečo si neverí. Niektorým deťom trvá dlhšie, než tieto samoobslužné činnosti zvládnu, iným zase trvá dlhšie, než sú si naozaj isté, že ich zvládajú.

Nepodceňovala by som ale ani alternatívu, že je pre Maxa výhodnejšie, keď mu s obliekaním a obúvaním pomáhate. To však, verím, z jeho reakcií dokážete rozoznať a podľa toho sa aj zariadiť.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia