Tento maturant je jedným z najlepších v učení sa čínskeho jazyka na svete: Čo prezradil?

Renát Lehotský
Renát Lehotský
Zdroj: instagram.com/renatlehotsky
2023-02-08 11:49:00 |

Slovenský žiak strednej školy sa podujal učiť sa čínsky jazyk na bilingválnom gymnáziu v Banskej Bystrici. Pozrite sa, aké zaujímavosti povedal o učení sa čínskeho jazyka. (Aktualizované 4.5 o 11:36)

Renát Lehotský navštevuje Gymnázium Mikuláša Kováča nachádzajúce sa Banskej Bystrici, v ktorom sa okrem hlavného slovenského jazyka, primárne vyučuje aj čínsky, ale aj španielský jazyk. „Čínsku sekciu na bilingválnom gymnáziu založili pred šiestimi rokmi," uvádza portál TV noviny.

 „ČĽR prejavuje záujem o rozšírenie svojho ekonomicko-hospodárskeho dosahu na európske krajiny, v budúcnosti bude určite treba aj na území Slovenska ľudí, ktorí tento jazyk ovládajú. ČĽR si váži cudzincov, ktorí čínsky jazyk ovládajú a ponúka im nespočetne veľa možností uplatnenia sa aj na trhu práce v Číne v rôznych odvetviach. V prvom ročníku som začínal intenzívnou hodinovou dotáciou čínskeho jazyka so štyrmi lektormi priamo z Číny, čo prispelo k hladkému štartu s týmto jazykom," poskytol nám informácie spomínaný maturant  Renát Lehotský.

 V štúdiu čínskeho jazyka sa mu darí natoľko, že bol súčasťou medzinárodnej súťaže, ktorú je možné nájsť pod pojmom - Čínske mosty. Na základe jeho dosiahnutých úspechov získal v súťaži prvé miesto, píše sa na facebookovom profile daného spomínaného gymnázia.

Napriek týmto získaným výsledkom, spomínaný maturant skromne dodal, že ešte má pred sebou mnoho záležitostí, ktoré sa chce ohľadom čínskeho jazyka naučiť. Dodal, že má ambíciu a plány zostať v ČĽR, keď úspešne dokončí unverzitu a spomenul, že ho zaujíma najmä ekonomický smer, konkrétne práve medzinárodné vzťahy. 

 „Jedna žiačka študuje medzinárodné vzťahy priamo v Číne. Ak sa všetko podarí, tak v auguste tohto roku odchádzam do Číny na Tianjinskú univerzitu, kde ma už prijali. Rozhodol som sa tak preto, lebo chcem rozvíjať svoj potenciál," dodal maturant Lehotský. Mnoho ľudí môže mať pred učením sa jazykov rešpekt, najmä ak sa domnievajú, že naň nemajú talent. Lehotský však povzbudil žiakov, ktorí sa o čínsky jazyk zaujímajú, aby do toho išli a  skúsili sa ju učiť. Podotkol, že okrem slovenských pedagógov ho taktiež vzdelávajú aj čínski lektori.

 „Zdá sa nám, že na toto štúdium často prichádzajú už študenti vyprofilovaní, uzrozumení s tým, čo chcú v živote robiť a dokázať. Ich pokroky teda nespočívajú len v zdokonaľovaní sa vo vedomostiach z jazyka, ale aj sebarozvoji. Triezvo vnímajú vplyv ázijskej kultúry na Európu a silné postavenie Čínskej ľudovej republiky vo svetovej politike," poznamenala PaedDr.Alena Paulová - riaditeľka spomínaného gymnázia  .

V rámci vzdelávania sa v oblasti čínskeho jazyka maturant Lehotský podotkol, že okrem vyučovania v škole sa pripavuje aj doma. Tým, že plní úlohy, ktoré dostane od učiteľov. Po učení si učivo nahlas zopakuje prostredníctvom čítania textov a následne si na papier vypisuje čínske znaky, ktoré sa učil. Spomenul, že mu veľmi pomohlo to, že mohol komunikovať priamo a pravidelne s lektormi, ktorí pochádzajú priamo z Číny. Okrem toho dodal, že využíva čínsky jazyk aj mimo školy, napríklad keď sa rozpráva s kamarátmi a známymi z Číny. Prostredníctvom chatov a videohier. Okrem tohto spôsobu komunikácie podotkol, že sa spomínaný jazyk učí aj z kníh, taktiež z učebných materiálov a zošitov z daného gymnázia, ktoré navštevuje.

V súvislosti so vzdelávaním ohľadom čínskeho jazyka riaditeľka A. Paulová podotkla nasledovné. „Myslíme si, že každý jazyk sa najlepšie učí od človeka, pre ktorého je ten jazyk materinským jazykom. Rodení Číňania tak vedia efektívnejšie naučiť žiakov výslovnosť, gramatiku, ale aj písanie znakov. Je to určite náročnejšie, ak je žiak nútený hovoriť v čínskom jazyku alebo len po anglicky, no práve táto nutnosť žiakov prinúti komunikovať v danom jazyku, používať ho, pokúšať sa skladať vety a dorozumieť sa svojimi vlastnými schopnosťami,"  poznamenala spomínaná PaedDr.Alena Paulová. Podotkla, že vníma to, že čínski lektori sú podľa jej slov skutočným prínosom, ktorý nemožno nahradiť.

 

 

 

 

 

 

 

 

Instagram
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia