Zrazu sa tvári ako SUPER OTEC, pred rozvodom sa o deti takmer nezaujímal

Zrazu sa tvári ako
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-13 17:30:00 |

Vzťah mojich detí s ich otcom nebol vôbec ukážkový. Keď prišlo k rozvodu, chcel všetko zmeniť a byť najlepším možným otcom. Mám mu to umožniť? Odpovedá psychiatrička.

S Rasťom sme o vždy mali hore–dole. Raz sme sa milovali, potom sme sa nenávideli. Z „udobrovačiek“ máme dve deti – dvojročnú Amálku a päťmesačného Adamka. Lenže – napokon nič nepomohlo my sme momentálne vo fáze rozvodu, Rasťo s nami dokonca už mesiac nebýva.

Rasťo bol síce čas od času dobrý manžel, ale k deťom si nikdy nenašiel vzťah. Takmer vôbec sa s nimi nehral, nepritúlil si ich, nehovoriac o tom, že ich nikdy neprebaľoval, nekŕmil, ani nestrážil. S Amálkou za tie dva roky strávil sotva dve hodiny v kuse. Teraz nás ale čaká sú a dohoda o kontakte otca s deťmi.

Trochu sa toho obávam, lebo Rasťo sa zrazu tvári ako super otec, ktorý bez svojich detí nemôže žiť. Amálka s Adamkom sú, pochopiteľne, na mňa veľmi naviazané a Rasťo chce, aby mohol byť s nimi sám minimálne dve hodiny, najlepšie ale celé popoludnie. Lenže – Adamko je ešte plne dojčený a Amálka svojho otca takmer nepozná a mala by s ním byť zrazu celé popoludnie? Zdá sa mi to jednoducho pridlho. Zase ale nechcem naše deti od otca úplne odtrhnúť a rada by som sa s Rasťom nejako rozumne dohodla ešte pred rozhodovaním na súde.

„Postoj vášho manžela vôbec nie je zriedkavý,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Vašková. „Keď sa ľudia rozvádzajú, začnú veci a situácie prehodnocovať. Pokiaľ manžel má záujem o budovanie vzťahu so svojimi deťmi, ja by som mu v tom nebránila a podporila by som to.

Pre deti môže byť veľmi prospešné mať funkčný vzťah s oboma rodičmi. Pokiaľ ide o vášho syna, ktorého ešte dojčíte, tak by som jeho čas s otcom obmedzila na čas dojčenia a pri staršej dcérke by som pokojne umožnila stráviť s otcom celé popoludnie. Keď budú mať nejaký fajn program, môžu si to spolu užiť.

Je totiž veľmi pravdepodobné, že váš manžel konečne objaví, čo je to byť otcom, že bude rád svoje deti spoznávať a že ho dokonca začne baviť starať sa o ne. A ak nie, tak sám príde s iným návrhom. Vaša počiatočná dohoda nemusí platiť navždy a môžete ju podľa situácie meniť.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia